Obveznost cepljenja otrok v Italiji postaja predvolilna tema

Obveznost cepljenja otrok, ki jo je poleti uzakonil italijanski parlament, v Italiji postaja vse bolj pomembna predvolilna tema. Populistična Severna liga je že napovedala, da bo v primeru zmage na volitvah, ki so predvidene za 4. marec, to obveznost odpravila, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

RIM > "Smo za cepljenje, vendar ne za prisilno cepljenje otrok," je izjavil vodja Severne lige Matteo Salvini. S tem pa si je že prislužil zgražanje zdravstvene ministrice Beatrice Lorenzin, da so te napovedi "populistične in povsem neodgovorne". "Za nekaj glasov volivcev je Salvini pripravljen tvegati življenja naših otrok," je dejala.

Kritični zaradi napovedi Severne lige so sicer tudi v desnosredinskem taboru. Paolo Romani, senator stranke Naprej Italija, ki jo vodi Silvio Berlusconi, se je že zavzel za ohranitev obveznosti cepljenja, ker da je to pomembno za javno zdravstvo.

So pa podobnega mnenja kot v Severni ligi tudi v protestnem gibanju Pet zvezd. "Smo za cepljenje, ampak ne za zakon Lorenzinove, ki Italijane v to sili," je izjavila senatorka Paola Taverna.

Omenjeni zakon je sicer uzakonil obvezno cepljenje otrok v starosti od šest do 16 let za deset nalezljivih bolezni, med njimi so davica, tetanusu in ošpice. Staršem, ki ne upoštevajo določil zakona, grozi globa v višini od 100 do 500 evrov, še navaja APA.


Najbolj brano