Kaj kdo dobi za madžarskih 200 milijonov?

“Luka Koper ima samo en interes, to je komercialni,” pravi novi prvi mož Luke Dimitrij Zadel. Namigi, da namerava država Madžarom dati zemljišča, ki so v zaledju Luke rezervirana za širitev pristanišča, ali pa povečati koncesijsko območje Luke Koper, tako da bi zemljišča Madžarom dala kar Luka sama, so zanj le špekulacije.

Kaj utegnejo Madžari dobiti v zameno za vložek v podjetje 2TDK, je še nejasno. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kaj utegnejo Madžari dobiti v zameno za vložek v podjetje 2TDK, je še nejasno. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > “Ne moremo prejudicirati. Jaz ne bi špekuliral,” je novi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel odgovoril na naše poizvedovanje, kako bi na komercialne interese Luke vplival prihod Madžarov na območje prostorskega načrta. Tudi glede možnosti, da bi država najprej razširila koncesijsko območje Luki Koper, nato pa bi Luka sama dala zemljišče Madžarom, je bil skop: “O tem ne bi špekuliral, ker sploh ne vem, za kaj gre.”

Do poletja še ena širitev območja

Vlada je včeraj razširila koncesijsko območje pristanišča, vendar le na del, ki omogoča ureditev srminskega vhoda v Luko Koper. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je ob tem napovedal še eno širitev. Kot je dejal na seji komisije za nadzor javnih financ, bi vlada širitev luškega koncesijskega območja izpeljala do poletja. “Tudi tukaj ne vemo vseh detajlov, ampak to je zelo dobrodošlo. To je naš cilj,” je ta premik pozdravil Zadel.

Predstavniki zaposlenih in sindikatov, ki delujejo v Luki Koper, so medtem na seji ponovili, da nasprotujejo oddaji zemljišč na območju DPN Madžarom. To območje bo prej ali slej potrebovala Luka za širitev svoje dejavnosti. “Gre za boj za blagovne tokove,” je pred posledicami takšnega odpovedovanja lastnemu prostoru posvaril Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90. Zaradi pomanjkanja prostora se Luka Koper ne bo mogla razvijati, to pa bi po Majcnovih besedah najbolj koristilo nemškim lukam.

Je za 200 milijonov vredno barantati?

Izredno sejo komisije za nadzor javnih financ je zahtevala poslanska skupina Levice. Na seji je Levica vnovič predstavila svoje argumente, zakaj je treba iz projekta gradnje drugega tira izločiti tuji kapital. Od vlade so zahtevali tudi, da pripravi scenarij, kako bi potekala gradnja brez udeležbe Madžarske.

Odgovorov, kaj dobi Madžarska v zameno za svoj 200-milijonski vložek v podjetje 2TDK, na odprtem delu seje niso dobili. Tako Levico kot še nekatere poslance opozicije je zanimalo, ali je za toliko denarja (Madžari bi v 2TDK vložili približno štirikrat manj, kot znašajo aktualne plačne zahteve sindikatov javnega sektorja) vredno barantati z deleži v podjetjih in območjem, ki bi moralo biti rezervirano za razvoj Luke.

Metod Dragonja, ki vodi podjetje 2TDK, je vnovič pojasnil, da bi se - če za gradnjo drugega tira ne bi zagotovili razpršenih virov financiranja - finančna konstrukcija podrla in ne bi mogli črpati denarja, pridobljenega na razpisih EU, posledično pa ne pridobiti kreditov evropske investicijske banke.

Vsi pogovori z Madžari so bili do zdaj neformalni, je poudaril Leben. “Neformalni pogovori niso tekli o lastništvu v Luki Koper, odpiranju koncesije, kakršnem koli najemanju v koncesijskem območju, kakršni koli aktivnosti, ki bi bila konkurenčna dejavnosti Luki Koper, neposrednem dostopu do morja ali lastništvu v infrastrukturi,” je zagotovil. Komisija za nadzor javnih financ je zaradi tajnosti pogajanj z Madžari del seje zaprla za javnost.


Najbolj brano