Milijon evrov iz Ankarana v Koper

Ministrstvo za infrastrukturo predlaga, naj si Mestna občina Koper in Občina Ankaran koncesnino Luke Koper razdelita tako, da bo Koper prejemal 82, Ankaran pa 18 odstotkov. Takšna delitev se zdi koprskemu županu Borisu Popoviču sprejemljiva, Občini Ankaran, ki bi na leto izgubila milijon evrov, pa ne. “Sem župan Ankarana in ne korejskih avtomobilov in kitajskih zabojnikov,” je ob napovedi, da so se za pravičnejše kriterije pripravljeni boriti tudi s pravnimi sredstvi, dejal tamkajšnji župan Gregor Strmčnik.

Minister Peter Gašperšič (v sredini) je županoma Gregorju 
Strmčniku in Borisu Popoviču predstavil predlog, da bi 
Mestna občina Koper po novem prejemala 82, občina 
Ankaran pa 18 odstotkov luške koncesnine.  Foto: Jana Krebelj
Minister Peter Gašperšič (v sredini) je županoma Gregorju Strmčniku in Borisu Popoviču predstavil predlog, da bi Mestna občina Koper po novem prejemala 82, občina Ankaran pa 18 odstotkov luške koncesnine.  Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Koncesijska dajatev, ki jo občinama plačuje Luka Koper, se zdaj mednju deli v razmerju 55 odstotkov za Koper in 45 za Ankaran. Zdaj se namreč koncesnina med občini deli le glede na površino, ki jo zaseda pristanišče, po novih merilih, ki jih je poleti v Pomorski zakonik zapisal DZ, pa bi se delila še glede na število prebivalcev in celotno velikost občine.

Gašperšič: občini naj se zmenita sami

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je župana Borisa Popoviča in Gregorja Strmčnika včeraj seznanil, kako so si delitev zamislili na ministrstvu. Vsi trije kriteriji (površina pristanišča, število občanov in velikost celotne občine) bi bili enakovredni. “Na podlagi tega bi prišla delitev v razmerju 18 odstotkov koncesijske dajatve za Občino Ankaran in 82 odstotkov za Mestno občino Koper,” je povzel Gašperšič.

Na našo poizvedbo, ali bo državni sekretar Jure Leben delavcem Luke Koper predstavil dogovor z Madžari, kot je napovedal, je minister Gašperšič odgovoril: “Kot vem, državni sekretar načrtuje srečanje z zaposlenimi v Luki Koper. Verjetno se bodo pogovorili o vseh aktualnih zadevah ...” V svetu delavcev Luke Koper o Lebnovem obisku včeraj še niso bili obveščeni. Lebna so sicer povabili že na zbor delavcev konec decembra, a se takrat ni odzval.

Minister je izpostavil, da se višina koncesijske dajatve in razmerje njene delitve med državo in lokalnimi skupnostmi ne bosta spreminjali. Koncesnina bo tako še naprej znašala 3,5 odstotka prihodkov Luke Koper, država pa bo zase vzela polovico.

Občini, ki sta si v letu 2016 drugo polovico delili, tako da je Mestna občina Koper dobila 1,7 milijona evrov, Ankaran pa 1,5 milijona, bi po novem (če bi upoštevali enake prihodke Luke Koper) koncesnino delili na način, da bi Koper za leto 2016 dobil približno 2,6 milijona, Ankaran pa približno 570.000 evrov.

Gašperšič je občinama dal še teden dni časa, da se poskusita dogovoriti za drugačno razdelitev. “Če bosta predlagali drugačen ključ delitve, ki bo še vedno sprejemljiv za obe strani, ga bomo mi upoštevali v uredbi. Če pa tega soglasja ne bo, pa bo ureditev takšna, kot smo jo predlagali danes,” je dejal minister.

V zraku sodni spor

Boris Popovič rešitev, ki jo je predlagal Gašperšič, vidi kot bolj pošteno od tiste, ki velja zdaj, ni pa idealna. “Kar se nas tiče, je sprejemljiva,” je dejal.

Predlog delitve pa je nesprejemljiv z ankaranske perspektive. Tamkajšnji župan Strmčnik je poudaril, da trem kriterijem, ki jih določa Pomorski zakonik, gotovo manjka še četrti, ki je, kolikšno površino občine posamezna občina namenja za dejavnost koncesionarja. “Občina Ankaran kar tretjino svoje površine namenja za območje državnega prostorskega načrta za pristanišče,” je poudaril. Koncesnino razume kot odškodnino lokalni skupnosti, ki na območju, ki ga zaseda koncesionar, ne more opravljati svojih osnovnih dejavnosti. “Sem župan Ankarana in ne korejskih avtomobilov in kitajskih zabojnikov. Poskrbeti moram za potrebe občanov in lokalne skupnosti.” Če ne bo dogovora, ki bi bil za občino sprejemljiv, bo Občina Ankaran svoje interese uveljavljala z vsemi sredstvi, vključno pravnimi, je napovedal Strmčnik.


Najbolj brano