Morebitna zaposlitev delavcev IPS je v pristojnosti vodstva Luke Koper

Država kot delničar Luke Koper nima dodatnih pravnih vzvodov, ki bi omogočili neposredno zaposlitev delavcev, ki delo v Luki Koper opravljajo prek IPS, saj je to pristojnost poslovodstva družbe, v odgovoru na sklepe komisije DZ za nadzor javnih financ pravi vlada. Pričakuje pa, da bo za “ustrezen model upravljanja s kadrovskimi viri” poskrbel SDH.

O zaposlitvi IPS mora odločiti vodstvo Luke Koper. Foto: Zdravko Primožič/FPA
O zaposlitvi IPS mora odločiti vodstvo Luke Koper. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je 7. decembra vlado in upravo SDH pozvala, naj v 30 dneh poročata, za koliko bi se povečali prihodki od dohodnine in socialnih prispevkov, če bi Luka Koper neposredno zaposlila delavce pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS), ter naj omogočita zaposlitev pristaniških delavcev neposredno v Luki Koper oziroma v njeni skupini, pri čemer naj imajo prednost delavci, ki že dlje časa opravljajo delo v Luki Koper.

Lastnik nima vpliva

Vlada v odgovoru, ki ga je včeraj sprejel vladni odbor za gospodarstvo, pravi, da nima dodatnih pravnih vzvodov, ki bi Luki Koper omogočili, da neposredno zaposli pristaniške delavce, ki delo opravljajo prek IPS, saj so organizacijske odločitve o posameznih procesih v družbi v izključni pristojnosti poslovodstva, ne lastnikov ali drugih organov družbe.

Vlada pa od Slovenskega državnega holdinga (SDH) pričakuje, da bo kot upravljalec kapitalske naložbe v Luki Koper z njenimi organi upravljanja in nadzora “zagotovil oblikovanje ustreznega modela upravljanja s kadrovskimi viri, ki bo zakonit in hkrati stroškovno učinkovit ter bo omogočal nadaljnje dobro poslovanje družbe”, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Objava mora biti javna

Vlada je opozorila, da mora delodajalec v primeru, da želi zaposliti novega delavca, prosto delovno mesto oziroma vrsto dela javno objaviti. “Ob upoštevanju zahtev, ki jih mora izpolnjevati delodajalec, ki želi zaposliti delavca, bi bilo zaposlovanje Luke Koper na način, da bi prednostno obravnavala določene delavce ali določeno skupino delavcev, v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih,” pojasnjujejo.

Pri tem pa dodajajo, da lahko Luka Koper prosto izbira, s katerim kandidatom, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje dela, bo sklenila pogodbo o zaposlitvi. Na izbiro kandidatov pa lahko vplivajo tudi izkušnje, ki jih je posamezni kandidat v preteklosti že pridobil z delom pri tem delodajalcu.

Glede poziva parlamentarne komisije, naj vlada predlaga ustrezne spremembe odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države in letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb za leto 2018 tako, da bo pričakovana donosnost naložbe v Luki Koper prilagojena predvidenim povečanim stroškom dela zaradi neposredne zaposlitve pristaniških delavcev, je vlada pojasnila, da odloka o strategiji ni mogoče spreminjati, ampak lahko DZ sprejme le nov odlok.

Poleg tega, dodajajo v vladi, strategija določa ciljni donos na kapital za vsa podjetja, tudi za Luko Koper, le za poslovni leti 2015 in 2016, tako da je predlog iz tega vidika za leto 2018 brezpredmeten, poleg tega pa število zaposlitev in način zaposlovanja ni predmet strategije, temveč poslovnega načrta družbe in letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb države, ki je bil decembra sprejet na vladi.

“V letnem načrtu upravljanja za leto 2018 je bilo pri določanju pričakovane donosnosti Luke Koper deloma že upoštevano predvideno povečanje števila zaposlenih in stroškov dela, pri čemer se na drugi strani pričakuje zmanjšanje stroškov storitev,” še pojasnjujejo v vladi.

Glede poziva komisije, naj ji vlada zagotovi študiji McKinsey & Co za Luko Koper in Krko, pa vlada pojasnjuje, da nima vzvoda, da bi SDH naložila posredovanje teh študij članom komisije, saj sta označeni kot poslovna skrivnost in sta namenjeni notranji uporabi SDH.


Najbolj brano