Lidia Glavina in Nada Drobne Popovič se sporazumno odpovedujeta dvigu plače

Predsednica uprave SDH Lidia Glavina in članica uprave Nada Drobne Popovič sta v ponedeljek podali predlog za sporazumno odpoved aneksa k pogodbama o zaposlitvi, s katerima se jima je skladno z sklepom nadzornega sveta dvignila osnovna plača, so sporočili iz SDH. Nadzorniki bodo to obravnavali v sredo, je za STA dejal prvi nadzornik Damjan Belič.

Lidia Glavina (na fotografiji) in Nada Drobne Popovič sta v 
skupni izjavi zapisali, da sta ocenili, da “politizacija teme in 
njene zlorabe v predvolilne namene, ki se je odvijala več dni 
po sprejetju sklepa nadzornega sveta in transparentne seznanitve javnosti istega dne, škoduje SDH kot instituciji in 
tudi nemotenemu opravljanju nalog". Foto: Tomaž Primožič/FPA
Lidia Glavina (na fotografiji) in Nada Drobne Popovič sta v skupni izjavi zapisali, da sta ocenili, da “politizacija teme in njene zlorabe v predvolilne namene, ki se je odvijala več dni po sprejetju sklepa nadzornega sveta in transparentne seznanitve javnosti istega dne, škoduje SDH kot instituciji in tudi nemotenemu opravljanju nalog". Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Kot je povedal Damjan Belič, bodo o tem razpravljali po prvem srečanju nominacijske komisije za imenovanje tretjega člana uprave, ki ga v Slovenskem državnem holdingu (SDH) iščejo z mednarodnim razpisom, rok za vloge nanj pa se je iztekel v ponedeljek.

Kot so naknadno sporočili iz SDH, Lidia Glavina in Nada Drobne Popovič predlagata, da se z upravo sklene poseben pisni dogovor o odpravi aneksov, tako da bi se osnovna plača kot fiksni del prejemkov vrnila na raven pred povišanjem. Predsednica in članica uprave sta ob tem zapisali, da sta se za to odločili "odgovorno iz osebnih razlogov".

"Po temeljitem razmisleku sva ocenili, da politizacija teme in njene zlorabe v predvolilne namene, ki se je odvijala več dni po sprejetju sklepa nadzornega sveta in transparentne seznanitve javnosti istega dne, škoduje SDH kot instituciji in tudi nemotenemu opravljanju nalog," sta pojasnili v skupni pisni izjavi. Ob tem sta se zahvalili nadzornikom, da so "izkazane finančne in nefinančne rezultate dela uprave ustrezno prepoznali in jih strokovno ter v dobri veri tudi finančno ovrednotili".

Nadzorni svet SDH je aneksa k pogodbama o zaposlitvi Lidie Glavina in Drobne Popovičeve potrdil tik pred božično-novoletnimi prazniki na dopisni seji. S tem so jima osnovno bruto plačo dvignili za okoli 40 odstotkov na skoraj 15.500 oz. nekaj manj kot 14.000 evrov bruto.

Ta korak je dvignil kar nekaj prahu v javnosti in tudi v koaliciji, zato je vlada minuli teden od Beliča terjala pojasnilo. Belič je danes povedal, da bo neodvisno od odločitve predsednice in članice uprave to poročilo do današnjega roka pripravil.

Pred dnevi je za STA povedal, da je odločitev sprejel po temeljitem premisleku ob upoštevanju dobrih rezultatov SDH in po primerjavi s plačami vodilnih v finančnih ustanovah v državi, tudi v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer je plačno politiko za izvršne in neizvršne direktorje določila vlada sama. Ob tem je ocenil, da SDH upravlja z bistveno več premoženja kot DUTB.

Poudaril je še, da bi bili plači tudi po občutnem dvigu še vedno za približno četrtino nižji od zgornje dovoljene meje po tako imenovanem Lahovnikovem zakonu, ki omejuje plače v državnih in občinskih podjetjih, pa čeprav se ta tako za SDH kot za DUTB ne uporablja.

Kot edini resni pomislek glede odločitve, je prepoznal trenutek, v katerem je bila sprejeta. Prišla je namreč pred volitvami, v razgretem ozračju pritiskov javnega sektorja na vlado glede dviga plač. "S tem pomislekom se lahko strinjam, a to je političen argument," je zatrdil in pristavil, da nadzorni svet ukrepa na podlagi strokovnih argumentov.


Najbolj brano