Subvencija za odstranitev azbesta

Pivška občina bo v kratkem objavila dva razpisa, s katerima bo pomagala občanom pri skrbi za čisto in varno okolje. Nekaj denarja je tako v proračunu predvidela za sofinanciranje nakupa in vgradnje malih čistilnih naprav ter za odstranitev in odvoz azbestnih odpadkov.

Odvoz azbestne kritine, zložene na paleti in ovite v folijo, 
stane 170 evrov na tono. V Pivki bodo sofinancirali približno 
75 odstotkov tega zneska.  Foto: Leo Caharija
Odvoz azbestne kritine, zložene na paleti in ovite v folijo, stane 170 evrov na tono. V Pivki bodo sofinancirali približno 75 odstotkov tega zneska.  Foto: Leo Caharija

PIVKA > Zneska, ki so jih za oba razpisa predvideli v pivški občin, sicer nista visoka, a vsaka spodbuda pride prav. Za sofinanciranje nakupa in vgradnje malih čistilnih naprav bo letos na voljo 8000 evrov, razpis naj bi objavili kmalu.

Denar bodo lahko prejeli lastniki hiš, ki bodo vgradili čistilno napravo - 1000 evrov za posamezno hišo oziroma največ polovico vrednosti nabave, postavitve in zagona naprave, če jo bodo postavili za več hiš skupaj. Pomoč je namenjena občanom v naseljih, kjer ni predvidena gradnja javne kanalizacije. To so Šmihel, Suhorje, Stara Sušica, Ribnica, Nadanje selo, Gradec, Čepno, Buje in Šilentabor, kjer je manj kot 50 enot in morajo lastniki sami do konca leta 2021 poskrbeti za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih vod.

Za pomoč pri odstranjevanju azbestnih odpadkov pa so v pivškem proračunu namenili 2000 evrov, tudi razpis za ta denar naj bi objavili kmalu. Občanom bo občina povrnila 75 odstotkov stroškov odstranjevanja azbestnih odpadkov. Komunalna podjetja za odvoz azbestne kritine, zložene na paleti in ovite v folijo, zaračunajo približno 170 evrov za tono. Stroški so dokaj visoki, država pri plačilu ne pomaga, zato se mnogi, ki imajo strehe še pokrite z azbestnimi ploščami, za menjavo ne odločajo, dokler niso že močno poškodovane, ugotavljajo v Pivki.


Najbolj brano