Sprenevedanje²

Če kdo ne ve, kaj je sprenevedanje, se tega zagotovo nauči v Lipici. Tam je tega vsak dan toliko, da mora še tako trdoglavemu zlesti pod kožo.

Začnimo pri najnovejšem: čeprav sta delovno in višje delovno sodišče pritrdila odpuščenim lipiškim turističnim delavcem, ki so trdili, da bi jih morala Kobilarna prevzeti sočasno s prevzemom njihovega dela, tako v Kobilarni Lipica kot na gospodarskem ministrstvu še naprej trdijo, da to morda ni res. Ministrstvo, ki piše zakone o gospodarskih družbah, bo zdaj najelo in plačalo odvetnike, da bi poiskali luknjo v zakonu, ki bi državi omogočila, da bi izigrala lastne zakone.

Ko je Kobilarna Lipica od Lipice turizma prevzela upravljanje golf igrišča, hotela in restavracije, ni prevzela delavcev, ki so skrbeli za golf, pospravljali sobe in stregli gostom. Gospodarsko ministrstvo je tedaj pojasnilo, da zato, ker da se račun sicer ne bi izšel. Zato je delavce pustilo v podjetju, ki ga je poslalo v stečaj. A ker se trava na igrišču za golf ne pokosi sama in ker se hotelske sobe ne pospravijo same, je istočasno Kobilarna Lipica začela iskati skrbnika golf igrišča, sobarice in natakarje. Nekaj jih je našla, a večina jih ni zdržala dolgo, zato večino teh delavcev išče še zdaj, vmes pa so sobe pospravljali čistilni servisi, gostom so stregli študenti, za golf skrbi nekdo iz Moravč onkraj Ljubljane. Ali je to res ceneje, vedo samo v Lipici in na gospodarskem ministrstvu. Če temu prištejemo še plače za odpuščene delavce, ki jih je morala Lipica zaposliti po sklepu sodišča za nazaj, ne da bi tam sploh delali, je računica zagotovo že v minusu.

A sprenevedanj v Lipici in pri državi še ni konec. Krivdo za ne-prezaposlitev delavcev so včeraj pripisali kar stečajni upraviteljici, ker da od kobilarne ni iztožila zaposlitve delavcev. Teh istih zaposlitev, ki jih še naprej nameravajo oporekati na sodišču, z izrednimi pravnimi sredstvi in z novimi stroški za odvetnike


Preberite še


Najbolj brano