Delni dogovor občine in Marine

Na dnevnem redu prihodnjega piranskega občinskega sveta sta predloga prostorskih aktov za Termalno riviero in Park Sonce v Luciji. Glede na to, da gre za projekta, ki sta stala zaradi spora med piransko občino in Marino Portorož, nas je zanimalo, ali sta se obe strani zdaj sporazumeli.

Piranski župan Peter Bossman Foto: Tomaž Primožič/FPA
Piranski župan Peter Bossman Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > > Izkazalo se je, da ostajajo nekatera vprašanja še odprta, čeprav je prodaja portoroške marine zaradi prezadolženega lastnika tik pred vrati. Tako Termalna riviera kot Park Sonce se nahajata na območju kopenskega dela portoroške marine.

“Dogovor z občino je bil dosežen le za prostorski načrt za Termalno riviero, medtem ko ostajajo ostala vprašanja - menjava zemljišč in koncesija - še odprta,” je povedal direktor Marine Portorož Sebastjan Selan. Občina in Marina sta zaradi spora, ki se je zaostril pred dvema letoma z Marinino ograditvijo Parka Sonce in napovedmi za njegovo prodajo, sklenili postopek mediacije, ki pa še ni zaključen. “Obravnava Termalne riviere pred razrešitvijo odnosov z Marino, ki je tik pred prodajo, nas čudi. Vsekakor je naš interes ohranitev Parka Sonce,” pravi predsednik Krajevne skupnosti Lucija Franko Fičur

Postopek prodaje Marine Portorož, za katero naj bi se resno zanimali štirje domači in tuji kupci (portoroška družina Polič, srbski poslovnež Miodrag Kostić, podjetje Adventura holding in singapurska družba Sutl) po neuradnih informacijah za ta četrtek predvideva oddajo dopolnjenih ponudb. Te naj bi vključevale tako nakup zgolj posla marine kot tudi možnost dodatnega nakupa pripadajočih zemljišč.

Marinin načrt za Termalno riviero vključuje tudi izgradnjo hotela, parkirne hiše, preureditev servisnega dela marine in izgradnjo parkirišča. Predlog tega prostorskega akta je bil že tik pred obravnavo na občinskem svetu, a ga je Marina zaradi spora z občino umaknila z dnevnega reda. Občina pa na območju prostorskega akta Park Sonce predvideva ureditev kolesarskih in peš poti, športnih in otroških igrišč ter stavbo za javne prireditve z odrom, zunanjim prireditvenim prostorom in postavitev muzejske lokomotive Parenzane. Drugi del območja je predviden za širitev zdravstvenega doma, v tretjem delu pa naj bi zgradili pokrito tržnico, parkirišča in dodatne zelene površine. Načrt je občinski svet v prvem branju že sprejel lani.


Najbolj brano