Po parku Škocjanske jame z električnima voziloma

Odslej se zaposleni v Parku Škocjanske jame na teren vozijo tudi v dveh električnih vozilih, ki jih je zagotovilo okoljsko ministrstvo. S tem privarčujejo pri gorivu in varujejo okolje.

Zaposleni v parku Škocjanske jame se po parku in v bližnje 
kraje odslej vozijo z električnima avtomobiloma, ki manj 
onesnažujeta okolje. Foto: Marica Uršič Zupan
Zaposleni v parku Škocjanske jame se po parku in v bližnje kraje odslej vozijo z električnima avtomobiloma, ki manj onesnažujeta okolje. Foto: Marica Uršič Zupan

MATAVUN > “V okviru razpisa ministrstva za okolje in prostor smo v parku pridobili dve električni vozili, ki ju uporabljamo za terensko delo. To sta Renaultovi vozili zoe in kangoo. Z njima se vozimo na bližnje lokacije, denimo do Sežane, Kopra, Ilirske Bistrice. S to pridobitvijo smo zadovoljni, saj je eno od naših vozil Oplova astra, že precej dotrajano,” je pojasnil direktor Parka Škocjanske jame (PŠJ) Stojan Ščuka. Sicer obsega vozni park javnega zavoda Parka Škocjanske jame skupaj šest vozil, poleg dveh električnih še eno terensko delovno vozilo in tri osebna vozila, ki jih uporablja 29 zaposlenih.

Ščuka je še dodal, da za zdaj električne polnilnice še nimajo, da pa novi vozili lahko z električno energijo polnijo na navadni vtičnici. Vozilo z eno polnitvijo zmore prevoziti 250 do 300 kilometrov, zato ju uporabljajo za krajše relacije. Skupaj sta stali 55.000 evrov, ki sta jih zagotovila okoljsko ministrstvo in Eko sklad. Ministrstvo je nabavo teh vozil predvidelo v svojem letnem načrtu. Poleg parka Škocjanske jame sp elekrična vozila dobili tudi drugi naravni in krajinski parki, Triglavski narodni park denimo dvanajst..

Kakor še poudarja Ščuka, v parku svoja vozila uporabljajo zgolj v službene namene, na razpolago so vsem zaposlenim; vozijo se na sestanke, sejme, konference, pretežno po Sloveniji, oziroma na teren zaradi meritev, nadzora in podobnih opravil. Sicer obseg voznega parka narekujejo potrebe, na predlog direktorja nabavo novega vozila določijo v letnem planu, ki ga potrdi svet parka, nato pa s sklepom pristojna ministrica za okolje.


Najbolj brano