Iz Doževe palače odnesli dragocen nakit

Le dan pred včeraj načrtovanim zaprtjem razstave Zakladi mogulov in maharadž, na kateri je bilo v znameniti beneški Doževi palači na ogled 270 primerkov indijskega nakita iz zbirke katarske dinastije Al Tani (najstarejši izvirajo iz 16. stoletja), se je zgodila spektakularna tatvina. Neznanca sta uspela odnesti nekaj nakita, ki naj bi bil vreden več milijonov evrov.

Z razstave v Doževi palači je izginilo nekaj dragocenih 
primerkov nakita.
Z razstave v Doževi palači je izginilo nekaj dragocenih primerkov nakita. 

BENETKE > Po podatkih beneške kvesture sta z razstave, ki si jo je ogledovala množica ljudi, izginila par uhanov in broška. Vrednost, prijavljena carini, naj bi sicer bila približno 30.000 evrov, resnična vrednost pa naj bi segala do nekaj milijonov evrov. Po mnenju preiskovalcev bodo tatovi težko prodali nakit na črnem trgu, saj je preveč znan.

Kako so tatovi “udarili” sredi polne Doževe palače, preiskovalci še ugotavljajo. Nakit bi moral biti ustrezno zavarovan, zato domnevajo, da je bil predhodno skrbno načrtovan. Po besedah preiskovalcev morajo sestaviti številne koščke mozaika. Preiskavo so začeli s pregledom videoposnetkov nadzornih kamer. Ti so pokazali, da sta tatova - ni povsem jasno, ali jih ni bilo morda celo več - po tatvini spravila nakit v žep in se izgubila v množici. Zelo hitro sta odkorakala proti izhodu in se na Trgu sv. Marka pomešala med številne turiste, ki so v minulih prazničnih dneh obiskali Benetke.

Kako sta tatova uspela neopazno odpreti stekleno ohišje, še ugotavljajo. Alarm naj bi se sicer sprožil, vendar sta neznanca uspela zbežati iz Doževe palače, preden so ju varnostniki uspeli prestreči. Kot je beneški kvestor Vito Gagliardi povedal za italijansko tiskovno agencijo Ansa, so tatovi verjetno vrhunski poznavalci tehnologije. “To jim je omogočilo, da se je alarm vključil z zamikom in da so stekleno ohišje odprli, ne da bi ga razbili,” je povedal. Ob tem je izključil možnost, da je prišlo do pomanjkljivosti v samem tehničnem sistemu varovanja. Protokol varovanja je bil po njegovih besedah na zelo visoki ravni, tako v posameznih dvoranah kot za celotno palačo.

Ukraden nakit naj bi bil sicer vreden precej manj kot ostali primerki na razstavi. To so kmalu po tatvini predčasno zaprli, beneškim preiskovalcem pa je kmalu prišla na pomoč posebna policijska enota iz Rima, ki je prevzela preiskavo.


Najbolj brano