Počitnice nekoliko umirile viruse

Že decembra so si tudi na Primorskem ljudje v ambulantah zdravnikov družinske medicine in pediatrov podajali kljuke zaradi množičnih okužb z virusi. Vmes se je pojavljala tudi že gripa. Počitnice s prazniki so virusne okužbe malce umirile. Porast gripe zdravniki pričakujejo konec meseca, vrhunec pa februarja.

V primeru viroze in gripe je treba ostati v postelji in piti veliko 
navadne vode ter mlačnega čaja s C vitaminom.
V primeru viroze in gripe je treba ostati v postelji in piti veliko navadne vode ter mlačnega čaja s C vitaminom.  

PRIMORSKA > Čeprav so podatki o obolevnosti za gripo zaradi analiz brisov in obdelave podatkov znani z enotedenskim zamikom, tisti za december potrjujejo njeno širjenje tudi na Primorskem - na severnem delu v večji meri tipa B, na južnem tipa A. Po vsej državi krožita oba tipa virusa. Po oceni zdravnikov naj bi obolevnost za gripo vrhunec dosegla februarja.

Na jugu tip A, na severu tip B

Dr. Ljubica Kolander Bizjak : “Raje kot v trgovski center pojdite na sprehod po svežem zraku.”

Epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in zdravnik Mario Fafangel iz novogoriške ugotavljata, da so počitnice s prazniki razmah viroz in gripe malce umirile, a bo obolevnost do konca meseca znova naraščala. “Po znanih podatkih krožita pri nas tipa virusa gripe A in B, podobno tudi v sosednjih državah, le v Srbiji prevladuje tip virusa B, podobno kot, denimo, na Kitajskem,” našteva Kopilović.

Na južnem Primorskem je po analizah odvzetih brisov doslej zaznati več okužb s tipom virusa A, na severnem Primorskem pa nekoliko več s tipom virusa B. ”Ob gripi razsajajo še drugi virusi, ki napadajo predvsem dihala. Vsako zimo imamo ob gripi tudi vrsto viroz, ki napadajo tako otroke kot tudi odrasle,” omenja Fafangel.

Za cepljenje skoraj prepozno

Da je za cepljenje zoper gripo že domala prepozno, ugotavlja strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma in družinska zdravnica Ljubica Kolander Bizjak. “Cepljenje sicer vsem svetujemo, a nekateri se zanj kljub temu ne odločijo. Cepivo potrebuje približno dva tedna, da telo uspe razviti odpornost na okužbo. Ob gripi, ki se vse bolj pojavlja, ljudje obolevajo še za veliko vrstami drugih virusov - zlasti za rinovirusi, koronavirusi in adenovirusi. Zato vsem svetujemo, naj se ne zadržujejo v prostorih z veliko ljudmi,” opozarja zdravnica. “Raje kot v trgovski center pojdite na sprehod po svežem zraku.”

V primeru okužbe z virusi je treba ostati v postelji. Viroze in gripo spremljajo nahod, kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje. Oboleli naj s tem zdravnika seznani po telefonu in naj počiva. V primeru zapleta z zdravjem, ko povišana temperatura vztraja več kot nekaj dni, pa je obisk pri zdravniku nujen.


Najbolj brano