Previdno pri željah

Evo, pa smo ga speljali do konca, staro leto. Oh, koliko vsega je bilo, mar ne? Nekateri pravijo, da je bilo odlično, drugi so malo manj navdušeni in komaj čakajo, da se zares poslovi.

Zdaj je čas novoletnih zaobljub, čas želja. Velikokrat si želimo povsem napačnih stvari oziroma mislimo, da si želimo nekaj, v ozadju te želje pa se skriva popolnoma druga stvar. Zdaj vam bom razkrila nekaj dobrih vprašanj, ki si jih lahko zastavimo, preden izrazimo svoje želje. Kajti, ne vem, če veste, ampak pri željah je potrebno biti kar previden!

Moja znanka je nekoč rekla, da ne bo nikdar v življenju delala. Da so neumni vsi, ki se trudijo in garajo. Potem je doštudirala in zgodilo se je, da se je ponesrečila. Zdaj si tako želi delati, ampak zaradi poškodbe ne more. Moj drugi znanec si je želel, da bi na hitro prišel do denarja. Hop, pa se mu je želja uresničila. Ampak ne tako, kot je pričakoval. Na hitro je pokopal oba starša in podedoval hišo, parcelo na morju in denar.

Pazimo na svoje želje!!! Pazimo tudi na to, kaj rečemo včasih v jezi. Kajti nad nami bdi nekdo in nas posluša ter nam uresničuje želje. Tako ali drugače ...

Meni se je zgodilo, da sem si želela več dela. Pa je prišel čas, ko sem bila presrečna, če je kakšna delavnica odpadla, kajti dela je bilo preveč. In spet nisem bila zadovoljna ... Niti takrat, ko dela ni bilo, niti takrat, ko ga je bilo preveč. Zato si zdaj želim ravnovesja in zelo natančno opredelim, koliko vsega si želim.

Kaj bi rada sporočila? Pazimo na svoje želje!!! Pazimo tudi na to, kaj rečemo včasih v jezi. Kajti nad nami bdi nekdo in nas posluša ter nam uresničuje želje. Tako ali drugače ... Naj vam povem zgodbo gospe, ki je bila pri meni na delavnici. Vprašala sem jo, kaj si želi najbolj od vsega na svetu. Pa je rekla, da bi rada imela nekaj tisoč evrov. “Zakaj pa bi jih potrebovali?” sem jo vprašala. “Zato da bi šla v Anglijo na tečaj angleščine!” je odgovorila. Potem sem ji zastavila še dodatno vprašanje. “Kaj pa bi bilo drugače kot je sedaj, če bi šli na ta tečaj?”“Oh”, je rekla, “pri nas doma je vedno veljalo, da sem nesposobna za učenje jezikov in starši so mi to ves čas govorili. Počutila sem se neumno in zdelo se mi je, da me zaradi tega nimajo enako radi kot mojo sestro.” Uf, si predstavljate to težo, ki jo je leta in leta nosila ta gospa v sebi?

Moje naslednje vprašanje pa je bilo: “Če bi šli v Anglijo in se naučili angleščine, kako bi se počutili?” “Bila bi bolj samozavestna in staršem bi dokazala, da so se motili, videli bi, da sem tudi jaz sposobna!” Na, pa smo razčistili, kaj je bila pravzaprav želja te gospe, ki je zares prava. Nekaj tisoč evrov, ampak to, da bi starši ugotovili, da je sposobna, da je samozavestna. Lahko to njeni starši ugotovijo še kako drugače? Ne samo skozi njeno dokazovanje? Lahko, seveda lahko. Drugi ugotovijo, da smo, na primer, sposobni in samozavestni šele takrat, ko se tega sami zavemo. Prej pa lahko dokazujemo in dokazujemo, pa se bo vedno našlo nekaj, pri čemer bomo pogrnili na izpitu.

Zdaj pa k vašim željam za novo leto. Na ta zadnji vikend letošnjega leta vzemite v roke papir in svinčnik in zapišite svoje želje. Česa bi v novem letu več? Česa bi manj? Bi radi več denarja? Koliko? Napišite stavek: “Moje življenje je idealno, ko zaslužim, na primer, tri tisoč evrov na mesec.” Ali za odnose: “Moje življenje je idealno, ko imam ljubeč odnos s svojim partnerjem, ko se spoštujeva in podpirava.” Napišite po pet stavkov za vsako področje vašega življenja - odnosi, zdravje, kariera in denar, osebna rast ter čas za vas in zabavo.

Ste napisali? Zdaj pa se vprašajte, kaj bi se spremenilo, če bi dobili vse, kar si želite? In še končno vprašanje: kako bi se takrat počutili? Ja, to je najbolj pomembno vprašanje, ki je jedro naše resnične, globoke želje.

Ko si zastavimo to zadnje vprašanje, vsi ljudje tega sveta pridemo do zelo podobnih odgovorov. Želimo si miru, ljubezni, sprejetosti, zdravja, svobode, dovolj denarja za spodobno življenje in to je skorajda vse. Zato natanko te stvari tudi jaz želim vam, vsem nam!

Upam, da se bomo lahko v novem letu še kdaj srečali v živo, lepo praznujte. Kot bi rekel moj oče: “Samo po pameti!”


Najbolj brano