Peterka za zadnji letošnji krog

December prinaša zadnji letošnji krog v akciji Osebnost Primorske, ki jo skupaj prirejajo Primorske novice, Radio Koper in televizija Koper.

Za laskavi naziv se ta mesec potegujejo Igor Košuta, srce ljudske zamejske glasbe, piškotna vila Ajda Miška, Ljudmila Zimic, ki je z Galerijo Rika Debenjaka Kanal ob Soči umestila na kulturni zemljevid Slovenije, Miran Franko, ki s Sončkovim dnevom in Vikovim memorialom osrečuje otroke, ter avtor izstopajočih papirnatih jaslic Romeo Volk.

Za svojega kandidata lahko glasujete tu.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 4. januarja, opoldne.

> Do srede, 3. januarja, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/93-60-96. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/63-69-99 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Igor Košuta je vodja skupine Ano ur'co al' pej dvej, najboljše zamejske glasbene zasedbe, ki izvaja ljudsko in narodnozabavno glasbo. Na festivalu Večer viž v narečju v Škofji Loki so zmagali že petkrat. Ansambel, v katerem poje tudi Igorjev brat Boris, praznuje 20-letnico delovanja in pred kratkim je izšla tudi njihova nova zgoščenka. Igor Košuta, ki je sicer po poklicu zdravnik fiziater, že 50 let sodeluje tudi pri ansamblu Taims in tako odlično zastopa glasbene barve zamejstva.

Mlada Novogoričanka Ajda Miška že od leta 2014 s pomočjo prijateljev in sorodnikov med prazniki starostnike razveseljuje z domačim pecivom. V decembru je z javnim pozivom dobrodelno akcijo razširila. Nabralo se je kar 395 paketov sladkih zalogajev, s katerimi so obdarili vse uporabnike storitev pomoči na domu v šestih občinah na ožjem Goriškem. “Ideja je, da če že pečeš, narediš še 30 piškotov več in nekomu s tem polepšaš praznike,” preprosto razmišlja Ajda.

Minilo je 40 let, odkar je svoja vrata v Kanalu ob Soči odprla galerija Rika Debenjaka. Deluje pod okriljem Prosvetnega društva Soča Kanal, ki mu predseduje Ljudmila Zimic, duša bogatega in kakovostnega kulturnega življenja v Kanalu. Njena predanost, odločnost in strokovnost sta kraj umestili na kulturni zemljevid Slovenije. V galeriji so se v štirih desetletjih predstavili najuglednejši slovenski likovni ustvarjalci.

Miran Franko ter prizadevni člani in simpatizerji Športnega društva Sonček so na začetku decembra spet poskrbeli, da je bila Goriška za nekaj dni košarkarska prestolnica. Sončkov dan je že dobri dve desetletji stalnica v koledarju. Tudi 21. izvedba je v telovadnice in dvorane privabila 2000 nadobudnežev iz osmih držav, ki so na otroškem festivalu uživali v igranju, druženju in na sploh živahnem utripu. Vrhunec dogajanja je bil spektakel za Vikov memorial, ki je do zadnjega kotička napolnil osrednjo dvorano v Novi Gorici.

Romeo Volk iz Ilirske Bistrice je eden najtemeljitejših poznavalcev ljudskega izročila na Primorskem in v širšem prostoru. Dediščino lastne družine in številnih vasi na Bistriškem je ponotranjil in nadgradil z lastnim dolgoletnim ustvarjanjem na glasbenem, likovnem in oblikovalskem področju. Od letošnjega leta je njegov opus bogatejši še za papirnate jaslice, ki jih je izdelal za razstavo 100 jaslic v Rimu. Ustvaril jih je iz embalažnih škatel, papirčkov bombonov, ovojev čokolatinov, pobarval pa jih je z živimi barvami, tako da na eni najbolj znanih razstav jaslic na svetu zelo izstopajo.


Najbolj brano