Dimitrij Zadel že prevzel vajeti Luke

Dimitrij Zadel je nov predsednik uprave Luke Koper, Metod Podkrižnik in Irma Gubanec pa člana. Mandat jim je začel že včeraj, saj je nadzorni svet krivdno razrešil Draga Matića, Andraža Novaka in Ireno Vincek, ki morajo po primopredaji takoj oditi s podjetja. Z mesta predsednika nadzornega sveta pa se je umaknil Rado Antolovič in ga prepustil Urošu Iliću.

Uroš Ilić, Dimitrij Zadel, Irma Gubanec in Metod Podkrižnik Foto: Zdravko Primožič/FPA
Uroš Ilić, Dimitrij Zadel, Irma Gubanec in Metod Podkrižnik Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Dimitrij Zadel je na čelo Luke Koper prišel iz družbe OMV Češka. Kot pravi, se nove naloge loteva brez strahu in jo jemlje kot izziv.

Večkrat je ponovil, da mora najprej pregledati dokumentacijo, saj nova uprava zdaj pozna Luko samo iz medijev.

Včeraj so razrešili tudi Gašparja Gašparja Mišiča

Nadzorniki niso razrešili samo Draga Matića, ampak tudi Gašparja Gašparja Mišiča. Ilić pravi, da v svoji dolgoletni praksi še ni odpoklical dveh predsednikov uprav na isti seji. Sodišče je namreč pravnomočno odločilo, da je bila Mišičeva razrešitev jeseni leta 2013 nična. Zato je bil na papirju do včeraj še vedno predsednik uprave in so ga včeraj odpoklicali soglasno iz ekonomsko-poslovnih razlogov, ker podjetje ne more imeti dveh predsednikov uprav, pa tudi iz razloga nesposobnosti, ker ne izpolnjuje pogojev za to mesto. Mišič se glede višine odškodnine še pravda, na prvi stopnji mu je sodišče določilo 130.000 evrov.

Na vprašanje, kako bi rešil problematiko izvajalcev pristaniških storitev (IPS), ki so jo nadzorniki izpostavljali kot najbolj perečo v Luki, poslanci pa so celo sklenili, da je treba zaposliti vseh 1300 delavcev, tako še nima odgovora. “Prebral sem revizijsko poročilo o poslovanju z IPS. V medijih so bile objavljene nekatere odločbe, po drugi pa je imela uprava drugačne odločbe, tako da bi rad najprej vse to pregledal. To je najprej pravno vprašanje, šele potem stroškovno vprašanje.”

Tudi stališče do morebitnega oddajanja zemljišč na območju državnega prostorskega načrta za pristanišče Madžarski namesto Luki Koper mora še zavzeti, ko bo o tem izvedel več. A poudarja: “Luka mora ostati koprska, mora ostati slovenska.”

Dimitrij Zadel je pred dnevi sodelavcem na OMV Slovenija in OMV Češka, kjer je delal nazadnje, poslal novoletno čestitko - z informacijo, da se poslavlja in gre novih izzivom naproti. Včeraj je prevzel vodenje Luke. Zadel je 50-letni domačin iz Prad, zdaj živi na Škofijah. Po srednješolskih letih na koprski Srednji tehniški in kovinarski šoli je diplomiral na Strojni fakulteti v Ljubljani, kasneje je pridobil še poslovno izobrazbo. Bil je štipendist Lame, delal je na Trgoavtu, nato pa na OMV Slovenija, to družbo je 12 let tudi vodil. Med istrabenzovci velja za izredno delavnega, a tudi ostrega in strogega vodjo, ki je včasih pretirano zahteven do zaposlenih. Zato so nekateri tudi odšli iz podjetja, ki ga je vodil. Nekateri so se včeraj spominjali, da med vodenjem OMV Slovenija ni samo dosledno izvrševal navodil iz dunajske centrale, temveč jih je celo presegal. V upravi Luke mu bosta pomagala Metod Podkrižnik in Irma Gubanec. Podkrižnik je po izobrazbi strojnik in magister ekonomskih znanosti, v Luko prihaja z mesta predsednika uprave Ferspeda, v preteklosti pa je med drugim vodil OMV Slovaška. Gubanec je magistra ekonomije in donedavna predsednica uprave družbe Delo, prej pa je bila med drugim pomočnica generalnega direktorja za ekonomiko na RTV.

Notranjih menedžerjev niso prepričali

Uroš Ilić pravi, da so nadzorniki novo upravo izglasovali soglasno, s tem da so se glasovanja vzdržali trije predstavniki zaposlenih. Luko Koper tako od včeraj prvič v zgodovini vodi nova ekipa, od katere prav nihče ne prihaja iz Luke. Ilić pravi, da so si nadzorniki prizadevali nagovoriti notranje potencialne kadre za upravo in da je to poskusil tudi Dimitrij Zadel, ki so mu omogočili mandatarski sistem. “Z obžalovanjem sem bil seznanjen, da nihče ni uspel prepričati nobenega izmed primernih notranjih kadrov, da bi sprejeli ta izziv,” je povedal Ilić.

Morali so oditi

Glavni razlog za krivdni odpoklic Draga Matića, Andraža Novaka in Irene Vincek je izglasovana nezaupnica na skupščini delničarjev, poleg tega pa jim očitajo še hude kršitve delovnih obveznosti in nesposobnost vodenja posla. Ilić pravi, da se “umazanega perila v javnosti ne pere”, je pa med kršitvami Matićeve uprave naštel neizpolnjevanje sklepov nadzornega sveta, nezagotavljanje varnosti dela, nereagiranje glede sistema IPS, neizvedbe priporočil notranje revizije in neizvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi za Mladena Jovičića, ki je po Ilićevih besedah povzročil delovno nesrečo s smrtnim izidom. “Dodatni očitki upravi so še negospodarno poslovanje. V teku je forenzična preiskava, ki ugotavlja višino morebitnega oškodovanja družbe,” je nizal.

Matić, Novak in Vincekova niso dobili ponudbe nove zaposlitve v Luki, kot so jim omogočale njihove pogodbe o poslovodenju. Ilić je pojasnil, da je nadzorni svet njihove pogodbe poslal v oceno ministrstvu za gospodarstvo, ki je ocenilo, da so te pogodbe nične, nato pa je pridobil še 20 strani dolgo zunanje pravno mnenje, ki je ničnost potrdilo. “Če velja, da se v primeru krivdne razrešitve ne izplača odpravnina, ne more biti niti krivdno razrešena uprava nagrajena s ponudbo nove zaposlitve,” pravi Ilić. Zato so trem članom uprave že včeraj skupaj z odpoklicem dali tudi sklep o prenehanju zaposlitve.

Ilić je še povedal, da so bili nadzorniki pri odločanju o odpoklicu soglasni, le dva predstavnika zaposlenih sta se vzdržala, kar po njegovi oceni kaže, da je “med deležniki večja enotnost, kot se to poskuša prikazati na raznih zborovanjih”. Poudarja še, da je bila odločitev pretehtana in se morebitnih odškodninskih tožb ne boji.

Med zasedanjem nadzornega sveta se je nekaj delavcev v znak protesta zbralo pred stavbo. Zadel pravi, da se je z vsemi treba pogovoriti. Priložnost za to bo že v sredo, ko je svet delavcev medse povabil novo upravo, da ji ponudi vso podporo, da se uvede v luški sistem. KATJA GLEŠČIČ


Komentar novinarja

Katja Gleščič

Uprava Luke brez Luke

Dimitrij Zadel je stopil v čevlje predsednika uprave Luke Koper. To so veliki čevlji - na spolzkih tleh. Korelič, Babič, Časar, Veselko, Brank, Mišič, Novak, Matić. Sedem uprav se je v Luki zamenjalo samo v 12 letih po Koreliču. Ob prizadevanjih za odstavitev Matićeve uprave, ki smo jim bili priča kar dolgo obdobje, se je marsikdo že velikokrat vprašal, kdo bi v takšnih okoliščinah sploh še hotel sprejeti mesto predsednika uprave Luke Koper. Še posebej ko je Andrej Božič iz Steklarne Hrastnik,...

Preberi več

Najbolj brano