Prvojanuarsko kopanje da, a z več varnosti

Ljubitelji adrenalina, norčij in ostali pogumneži tudi letos ne bodo ostali brez novoletnega skoka v morje. Kljub težavam pri letošnji izvedbi te prireditve, ko se je eden od lesenih pomolov pod težo obiskovalcev pričel vdirati, bo Portorož v ponedeljek spet gostitelj odmevnega dogodka.

Stari leseni pomol na portoroški plaži se je pod težo 
obiskovalcev vdrl.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Stari leseni pomol na portoroški plaži se je pod težo obiskovalcev vdrl.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ > Zaplet na prvi dan leta 2017, ko so se organizatorji za las izognili nesreči, je organizatorjem in regulatorjem prireditve dal misliti. “Na podlagi lanskih izkušenj smo zaostrili pogoje za izvedbo prireditve. Prvi ukrep je, da skok v morje ne bo skupen, temveč bodo kopalci v nekajminutnih razmakih po skupinah skakali v vodo. Drugi ukrep je, da bodo gledalci prireditev spremljali zgolj na kopnem. Na pomolih bo dovoljena prisotnost zgolj udeležencem, redarjem in uradnim osebam,” pojasnjuje direktor Okolja Alen Radojkovič. Ob tem bo tretji portoroški pomol zaseden, saj bodo tam že dopoldne pripravljali vse potrebno za popoldanski portoroški ognjemet, četrti pomol pa bo zaprt za javnost.

Organizator je tudi prvič doslej omejil število udeležencev na 700. Prva stoterica naj bi se s pomola pognala ob 12. uri, druga pet minut kasneje, tretja še čez pet minut ...

Včeraj opoldne je temperatura morja v Piranskem zalivu znašala 12 Celzijevih stopinj.

S temi ukrepi je Okolje, ki daje organizatorjem v uporabo infrastrukturo, na kateri bodo izvedli prireditev, zaostrilo varnostne zahteve. Prav tako je bolj pozorno z varnostnega vidika pretresla vlogo tudi upravna enota, ki je dala končno zeleno luč za prireditev. Največjo pridobitev pa predstavlja obnovljen in popravljen pomol, ki ga je piransko Okolje s pomočjo podjetja Adriaing obnovilo spomladi.

Sicer pa je novoletni skok v morje v 13 letih prerasel v odmeven dogodek, ki daje pečat Portorožu v božično-novoletnih počitnicah. Lani se je skoka v zgolj hladno Jadransko morje (11 Celzijevih stopinj) udeležilo 545 kopalcev, njihov pogum pa je želelo videti skoraj 5000 gledalcev. Številke so vsako leto večje.

Zgodovina novoletnega skoka v morje sega v leto 2005, ko se je nekaj prijateljev pri rdečem svetilniku pod Hoteli Bernardin odločilo skočiti v morsko vodo na prvi dan novega leta in s tem simbolno začelo nekaj novega. Z leti je dogodek rasel in se preselil najprej na plažo Meduza pod Hoteli Lifeclass, nato pa na osrednjo portoroško plažo. Tu je dobil nove razsežnosti in vsako leto podira rekorde. Do včeraj je bilo prijavljenih 484 udeležencev.


Najbolj brano