Naši športniki 2017: Dvojec Ponomarenko Janić-Osterman, Aleksej Nikolić in nogometaši Gorice

Zmagovalci petega skupnega izbora so znani. Že šestič je na vrhu veteranka Špela Ponomarenko Janić, toda tokrat v navezi z Anjo Osterman, prvič je na zmagovalnem mestu košarkar, zlati reprezentant Aleksej Nikolić. Nogometaši Gorice so na vrhu že osmič.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

HRPELJE > Reportažo z današnje prireditve v kulturnem domu v Hrpeljah bomo objavili v sobotni številki Primorskih novic.

Moški

1. Aleksej Nikolić

Le redkokdaj je bila Slovenija tako enotna kot v času, ko se je v Helsinkih in Carigradu kovalo evropsko košarkarsko zlato. Primorsko košarko so zastopali trije fantje - Matic Rebec, Vlatko Čančar in 22-letni organizator igre nemškega evroligaša Bamberga, Aleksej Nikolić, ki je imel med tremi Primorci v ekipi evropskih košarkarskih prvakov najvidnejšo vlogo. Še posebej v odločilnih minutah velikega finala s Srbijo.

2. Borut Mačkovšek

Slovenska rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu osvojila bron. Proti Hrvaški je nadoknadila velik zaostanek, odločilni gol za zmago pa je dosegel Borut Mačkovšek, ki je obenem prispeval odločilne poteze v obrambi. Izolan je odigral turnir kariere.

3. Bojan Tokić

36-letni Novogoričan je kot nosilec igre slovenske vrste blestel pri osvojitvi bronastega odličja na evropskem prvenstvu. Z nemškim Saarbrücknom se je uvrstil v polfinale prvenstva in v polfinale lige prvakov.

4. Loris Manià

Odbojkar iz Števerjana igra trinajsto sezono v najvišji italijanski odbojkarski A1-ligi. V sezoni 2016-2017 se je s klubom uvrstil v končnico za prvaka in izpadel proti Perugi.

5. Jan Tratnik

Idrijčan je poljski ekipi Sprandi Polkowice na svetovnem prvenstvu v ekipnem kronometru pomagal do osmega mesta, posamično pa je dosegel deseti čas. V tej kolesarski disciplini je Jan Tratnik zablestel že na svoji najboljši kronometrski etapi na dirki po Italiji, kjer je bil deveti.

6. Anže Petrić

29-letnik iz Gradišča pri Vipavi se je s svetovnega prvenstva v balinanju vrnil kot svetovni prvak v hitrostnem zbijanju. Anže Petrič je v Casablanci prejel tudi bronasto medaljo v štafetnem zbijanju. Tekmuje v dresu italijanskega kluba Borgonese, finalista minulega državnega prvenstva.

Ženske

1. Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman

Pod vodstvom trenerja Stjepana Janića sta kajakašici na mirnih vodah osvojili medalje tako na evropskem kot tudi na svetovnem prvenstvu, Špela je tudi zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. Kajakašici sta v dvojcu osvojili srebro na evropskem in bron na svetovnem prvenstvu, Špela pa je v posamičnih preizkušnjah na 200-metrski razdalji osvojila dva brona.

2. Tina Mrak in Veronika Macarol

Jadralki razreda 470 sta na svetovnem prvenstvu v grškem Solunu dobro izpeljali že plove pred regato za medaljo, ko sta bili tretji. Na odločilni regati sta želeli prehiteti nizozemsko posadko, ki se je tudi borila za bronasto medaljo. Dekletoma je načrt uspel in skupaj s trenerjem Tomažem Čopijem sta se razveselili bronastega odličja.

3. Andreja Klepač

Koprčanki so dobri izidi prinesli premierni nastop na mastersu. V Singapurju se je s soigralko Mario Jose Martinez Sanchez znašla v konkurenci osmih najboljših teniških dvojic na svetu. Eden od vrhuncev sezone predstavlja njuna zmaga na turnirju v Tokiu.

4. Ana Bucik

Najboljši primorski alpski smučarki sta letos uspela rezultatski in finančni preboj. Tekmovalni vrhunec leta je bilo sedmo mesto na svetovnem prvenstvu v slalomu v St. Moritzu, enako je bila uvrščena na tekmi svetovnega pokala v Mariboru. Prebila se je v prvo jakostno skupino v slalomu.

5. Eva Mori

Kanalka je med najvišjimi organizatorkami igre, pregled nad igro dopolnjuje z dobrim blokom in servisom. Že kot osnovnošolka je zaigrala v prvi članski ligi v Novi Gorici. S Calcitom je kasneje osvojila srednjeevropski naslov. S francoskim Beziersom se bori za naslov državnega prvaka. Kot kapetanka slovenske reprezentance U-23 je postala svetovna podprvakinja.

6. Mara Lavrencic

Atletinja, doma iz Doberdoba, je letos pristopila k tržaški ekipi CUS. V Firencah je na mladinskem italijanskem državnem prvenstvu osvojila bronasto kolajno v štafeti 4x400 metrov, posamično pa je bila četrta. S časom 55,79 sekunde je izpolnila normo za nastop na državnem prvenstvu članov in članic in za mladinsko evropsko prvenstvo.

Ekipe

1. ND Gorica

Gorica je v državnem prvenstvu osvojila drugo mesto. Visoka uvrstitev je izbrancem Mirana Srebrniča prinesla nastop v Evropi, v spominu bo ostala izločitev armenskega Širaka. Gorici uspeva v pokalnem tekmovanju, v polfinalu se bo pomerila proti Aluminiju.

2. RD Koper 2013

Koprski rokometaši so v prvenstvu osvojil četrto mesto in ponovili dosežek iz predhodne sezone. Zorana Jovičića je zamenjal reprezentančni selektor Veselin Vujović. Moštvo se je v pokalu Evropske rokometne zveze (EHF) z zmago proti poljskemu klubu Gwardia Opole uvrstilo v skupinski del tekmovanje.

3. NTK Arrigoni

Izolanke so se letos veselile naslova državnih prvakinj v namiznem tenisu. Trener Saš Lasan je odlično pripravil ekipo. Odlično je igrala Jana Ludvik, zmagovalno ekipo so sestavljale še Urška Čokelj, Lea Pavlin in Katrina Sterchi. V izenačenih odločilnih tekmah je padla Muta.

3. Sloga Tabor Televita

V sezoni 2016/17 so si izbranci trenerja Jasmina Čuturiča obstanek v tretji ligi zagotovili z dobro igro v drugem delu prvenstva. Ekipa je letošnjo sezono začela z več domačimi igralci s Tržaškega in Goriškega, na klop pa se je vrnil Gregor Jerončič.

5. Gen-I Volley

Novogoriški ženski odbojkarski prvoligaš se je po sedmih letih z bronom v državnem prvenstvu vrnil nav slovenski vrh. Zagnano vodstvo, stabilen proračun in nadarjena generacija dajejo upanje, da bo klub to raven ohranil. Trenutno je v prvenstvu peti.

6. ŽRK Mlinotest

Februarja so Ajdovke igrale v pokalu EHF in izgubile s špansko Rocaso. Po dveh zaporednih sezonah na tretjem, so minulo prvenstvo končale na četrtem mestu. Borile so se tudi za pokalno lovoriko, na tekmi za tretje mesto pa je padel Žalec. Trenutno so pete na prvoligaški lestvici.


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Timske zmage

Primorski šport v prvem poolimpijskem letu ni postavljal novih mejnikov, čeprav je vseeno pustil sled tudi na mednarodnem prizorišču. Kolajne košarkarjev, rokometašev, namiznoteniških igralcev in kajakašic na mirnih vodah z največjih tekmovanj so dosežki, ki so bili tudi vodilo pri izboru najboljših na Primorskem. Te smo predstavniki primorskih medijskih hiš razglasili danes v Hrpeljah, kraju, kjer so se pred 24 leti lahko ponašali z najboljšo ekipo na Primorskem po izboru, ki je živ že 43 let. ...

Preberi več

Najbolj brano