Fliš pod trgom je primeren za gradnjo garaže

Pred dnevi so raziskovalno terensko delo na Muzejskem trgu v Kopru sklenili delavci podjetja Irgo Consulting, ki so v sodelovanju z Inštitutom za rudarstvo, geotehnologijo in okolje na treh lokacijah opravili vrtine in preučevali sestavo tal. Podatke bodo v koprski občini potrebovali za projekt gradnje podzemne garažne hiše na tem območju.

S posebnim strojem za opravljanje vrtin so preučevali sestavo tal na Muzejskim trgu, kjer bodo v prihodnje zgradili 
podzemno parkirno hišo.  Foto: Nataša Hlaj
S posebnim strojem za opravljanje vrtin so preučevali sestavo tal na Muzejskim trgu, kjer bodo v prihodnje zgradili podzemno parkirno hišo.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Geološke raziskave so potrdile že znana dejstva o sestavi tal v mestu: v zgornjih slojih je fliš nekoliko bolj preperel, v globinah pa je flišna plast trdna in primerna za gradbene posege.

Vse tri vrtine, ki so jih zavrtali 15 metrov globoko, so bile suhe, zato strokovnjaki iz podjetja Irgo Consulting sklepajo, da na tem predelu ni podzemnih izvirov. Pričakovali so morebitno prisotnost tako imenovanih zalednih voda, vendar se je izkazalo, da so flišnate plasti na tem območju dobro stisnjene in ne prepuščajo vode.

Sestavo tal so sicer preučevali tudi na lokaciji, ki se nahaja štiri do pet metrov pod morsko gladino, da bi ocenili, ali obstaja možnost vdora morske vode v bodočo gradbeno jamo. Po njihovih zagotovilih gradbenikom tovrstne težave ne bodo prekrižale načrtov. Vodni zbiralnik, ki so ga pred leti odkrili pod Muzejskim trgom, pa ima po njihovih ocenah vlogo zbiranja površinskih voda (deževnice).

V koprskem občinskem proračunu za prihodnje leto so za gradnjo podzemne parkirne hiše pod Muzejskim trgom zagotovili dober milijon evrov, leta 2019 pa bodo projektu namenili še 4,5 milijona evrov. V garaži bo 468 parkirnih mest, vhod pa bodo uredili s Kopališkega nabrežja. V občinski upravi predvidevajo, da bodo z izbranim izvajalcem pogodbo podpisali v začetku prihodnjega leta.


Najbolj brano