Med božičem in silvestrovim radi pretiravamo s hrano in pijačo - Kaj naj bi in česa ne bi smeli početi

V dneh med božičem in silvestrovim so doma mize pri mnogih bolj obložene z dobrotami. Več je mesa in mesnih izdelkov, jedi z ogljikovimi hidrati, veliko je tudi alkohola. Zelenjave sicer ne manjka, a je je v občutno manj od drugih živil. Kalorična hrana je bogata z maščobami, zlasti nezdravimi, z zdravju škodljivimi sladkorji, soljo, aditivi. Tudi nazdravljanja se kar vrstijo. Vse to se pozna na slabšem počutju in zdravju. Kako se prehranjevati, da ne bo trajnejših posledic na zdravju?

Druženje ob praznični mizi je družaben dogodek, med 
katerim običajno pojemo več kot ponavadi.   Foto: /
Druženje ob praznični mizi je družaben dogodek, med katerim običajno pojemo več kot ponavadi.  Foto: /

Čeprav so znani splošni nasveti strokovnjaki za prehrano in zdravnikov, se ljudje zlasti ob praznovanjih najraje predajo vzdušju in prenajedajo. Čutila, zlasti oči in nos, nas zavedejo, zato pogosto na krožnike naložimo preveč hrane. Ker so jedi okusne, pojemo več kot bi sicer.

Uvod: juha in solata

Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da zaradi zalog hrane ne smete postati “kanta za smeti”. Zato nakupite le toliko živil, kot jih boste potrebovali. Če ste s količinami pretiravali, lahko mnoga živila zamrznete. V zamrzovalnik lahko shranite tudi že skuhane jedi. Porabili jih boste postopoma. Nekatera živila tam brez škode počakajo mesec, dva ali tri, le pozabiti ne smete nanje.

Da pri posameznem obroku ne bi pretiravali s količino, nekaj minut pred jedjo popijte velik kozarec navadne vode. Nasvet velja za dokaj zdrave, ne pa za ljudi s težavami z ledvicami in srcem. Če boste obrok začeli s kremno zelenjavno juho ali s čisto mesno juho, boste glavne jedi pojedli manj. Juhi naj sledi porcija sveže solate, kar pospeši prebavo in zapolni želodec. Pri mesu ne pretiravajte, še zlasti, če je ocvrto in polno škodljivih maščob.

Hrano si naložite na manjši krožnik in je med istim obrokom ne dodajate znova na krožnik. S sladico počakajte vsaj uro, najbolje dve uri po obroku.

Sveže sadje jejte dopoldne, ne zvečer, saj takrat obloži želodec. Tudi sladke priboljške jejte čez dan in pred glavnim obrokom.

Dražilci želodca

Previdni bodite pri kavi in pravem čaju in še posebej pri alkoholu, zlasti pri žganih pijačah. Vse navedene pijače dražijo želodec in lahko povzročajo neprijetno zgago ali celo kaj hujšega. To še posebej velja za vse, ki imajo težave z zgago in za kronične bolnike, ki imajo količine teh pijač zelo omejene ali so jim nasploh prepovedane.

Pri kavi in pravem čaju velja, da manj škodita v tako imenovani čisti obliki. Pomešana z mlekom stopnjujeta nastajanje želodčne kisline.

Že pri kuhi bi morali paziti, da ne dodajate preveč maščob, sladkorja in soli. Tudi te sestavine so znani dražilci želodca in spodbujajo izločanje želodčne kisline. Hrane pri mizi tudi ne dosolite, saj preveč soli škodi zdravju - vsem notranjim organom in vpliva na povišanje krvnega tlaka.

Posledice prenajedanja

Zdravju škodljivo je pretiravanje s sladkorjem, zlasti belim. Uporabite lahko med ali melaso, a tudi z njima ne pretiravajte. Obstaja vrsta receptov za peciva z manj sladkorja. Tudi nadev za potico je dober in ima še intenzivnejši okus, kadar dodamo le malo sladkorja.

Zdravniki menijo, da v primeru, ko se preostale dni v letu prehranjujemo zdravo in so obroki uravnoteženi, nekaj dni praznikov in pretiravanja pri hrani naj ne bi imelo daljnosežnejših posledic na zdravju. Se pa lahko zaradi kaloričnih jedi in teže prebavljive hrane pojavijo napetost v trebuhu, lena prebava in zaprtje, težave z želodcem in jetri, pa tudi z žolčnikom.

Nekatere ugotovitve potrjujejo, da se ljudje med prazniki, zlasti od božiča do novega leta, lahko zredijo do dva kilograma, saj jedo preveč in posegajo po prigrizkih. Zato navajajo nekaj temeljnih nasvetov. Prvi omenja zmernost, sledi redno gibanje. Po bogatem obroku odsvetujejo počitek in priporočajo sprehod po svežem zraku. Pojdite na zrak, četudi je mrzlo, če dežuje ali sneži. Oblecite se vremenu primerno in se prisilite h gibanju, čeprav vas želodec “vleče k tlom”. Gibanje je nujno, kadar se pojavijo težave zaradi prenajedanja (napihnjenost, utrujenost, zaspanost, glavobol). Popijte več navadne vode z limoninim sokom brez sladkorja. Po sprehodu naj sledi krožnik zelenjavne juhe ali čiste kokošje juhe.

Če je počutje slabše več kot en dan in se pojavi zaprtje, skuhajte kompot iz namočenih suhih sliv, dodajte krhlje jabolka in kompota ne sladkajte. Zaužijte pred vsakim obrokom.

Pijte zmerno

Posebej pozorni moramo biti pri pijači. Zdrav človek bi moral tudi med prazničnimi obroki piti veliko navadne vode ali neoslajenega čaja. Izogiba naj se pitju oslajenih sokov, zlasti industrijskih in še posebej gaziranih, ki vsebujejo nezdrave dodatke, aditive, konzervanse, umetna sladila, barvila in še kaj...

Sladke pijače zdravniki odsvetujejo zlasti ljudem s povišanim sladkorjem v krvi, bolnikom z boleznimi prebavil in vsem kroničnim bolnikom, pa tudi otrokom.

Glede alkohola velja, da kozarček kakovostnega vina koristi med jedjo. Kronični bolniki naj tudi med prazniki spoštujejo nasvet zdravnika glede načina prehrane in uživanja alkohola. Ta je strogo prepovedan v primeru jemanja posameznih vrst zdravil in obolenj.

Ne opuščajte zdravil

Zdravniki opozarjajo kronične bolnike, ki morajo redno jemati zdravila, naj ta dosledno jemljejo tudi med prazniki in naj ne opuščajo posameznih odmerkov na lastno pest le zato, da bi lahko pojedli ali popili kaj, česar sicer ne smejo zaradi učinka na zdravila.

Tudi vsi, ki morajo uživati predpisana pomirjevala in antidepresive, teh zaradi želje po kozarčku alkohola ne smejo opustiti. Nazdravite lahko tudi s sokom, opozarjajo zdravniki.


Najbolj brano