Rektorju Marušiču izredna odpoved, če ne gre drugače

Visokošolski sindikat Slovenije, ki ga vodi dr. Marko Marinčič, je včeraj pozval organe Univerze na Primorskem (UP) k ukrepanju, če rektor Dragan Marušič ne bo odstopil sam.

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA, KOPER > Kot v svojem pozivu navaja Visokošolski sindikat Slovenije, je ta že po prvostopenjski obsodbi rektorja UP Dragana Marušiča zaradi trpinčenja in spolnega nadlegovanja pozval rektorja, naj razmisli o odstopu.

Rezultat je bila prekinitev komunikacije s sindikatom. Rektor je poziv k razmisleku dojel kot osebni napad in žalitev. Če drži, da je po prvostopenjski obsodbi na seji senata izjavil, da ne bo odstopil niti v primeru pravnomočne obsodbe, pozivi k odstopu očitno ne bodo dovolj. Zato sindikat k ukrepanju v tej zadevi poziva organe UP, zlasti upravni odbor. Če rektor ne bo podal odstopne izjave, naj upravni odbor sproži postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga povzročitve finančne in moralne škode univerzi.

Upravni odbor tudi pozivajo, naj od rektorja zahteva povračilo stroškov, ki jih je univerza imela zaradi njegovih nezakonitih ravnanj. To vključuje stroške izplačila odškodnin ter sodne in odvetniške stroške. “Opozarjamo, da izgubljene tožbe in reakcije nanje povzročajo sramoto celotni visokošolski skupnost ne le na Primorskem, temveč v Sloveniji nasploh. Ostro protestiramo zoper izjave, češ da so rektorjevi nespodobni ekscesi del uveljavljene komunikacije na univerzi. Javnost mora nedvoumno vedeti, da so etični standardi in standardi obnašanja na univerzah daleč od tega, kar kot uveljavljeno navaja rektor,” še navajajo v sindikatu.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport z vsebino omenjene sodbe niso seznanjeni. Kot so pojasnili za STA, stališče ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič ostaja nespremenjeno. Že ob prvostopenjski sodbi je ministrica navedla, da kot ministrica, znanstvenica in tudi kot ženska ostro obsoja vsakršno spolno diskriminacijo, nadlegovanje ali neenako obravnavo. Zdaj, ko je sodba pravnomočna, pa pričakuje “temu primeren odziv pristojnih organov univerze”.

“Ni dovolj, da vsakršne zlorabe in slabe prakse zgolj obsojamo, univerza je s svojo ustavno zagotovljeno avtonomijo dolžna vsakršna nedopustna, neprimerna in nemoralna ravnanja preprečevati in ustrezno zaščititi akademski prostor,” so besede Makovec Brenčičeve povzeli na ministrstvu.


Najbolj brano