Prijatelji kljub incidentom v zalivu

“Mislim, da bo 29. december čisto običajen delovni dan, ne bo sicer 28., ampak 29. december,” je na vprašanje, kakšen bo prvi dan uveljavitve razsodbe arbitražnega sodišča na srečanju vodstva policij iz Trsta, Kopra, Pulja in Reke nekoliko dvoumno odgovoril direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec. Predstavniki vseh štirih policijskih uprav so se včeraj strinjali, da je sodelovanje med policijami odlično.

Šefi policij  (z leve): Alen Klabot iz Pulja,  Tomislav Dizdar z 
Reke, tržaška kvestorka Isabella Fusiello in Danimir Rebec iz 
Kopra. Foto: Danijel Cek
Šefi policij (z leve): Alen Klabot iz Pulja, Tomislav Dizdar z Reke, tržaška kvestorka Isabella Fusiello in Danimir Rebec iz Kopra. Foto: Danijel Cek

DRAGONJA > “Res je bilo v zadnjega pol leta več kot tisoč dogodkov, v katerih sta bili udeleženi slovenska in hrvaška policija. Slovenska policija izvaja ukrepe v slovenskem morju kot je predpisano, še vedno opozarjamo hrvaške ribiče in pripadnike hrvaških organov, da so na območju slovenske države in seveda to obravnavamo kot mejni incident,” je direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec včeraj opisal srečanja slovenskih policistov in hrvaških ribičev ter policistov v Piranskem zalivu.

Na vprašanje ali bo po 29. decembru, ko naj bi Slovenija dosledno začela spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča in braniti mejo, ki jo je določilo arbitražno sodišče, drugače kot zdaj, pa Rebec ni odgovoril jasno. Povedal je le, da vsaka policija izvaja predpise svoje države in da zaradi tega ne pričakuje večjih napetosti. “Glede na različne možne scenarije imamo pripravljene različne ukrepe,” je vendarle povedal o dogajanju po 29. decembru.

Sicer pa tako vodja koprske policijske uprave kot šefa policijskih uprav iz Pulja in z Reke Alen Klabot in Tomislav Dizdar poudarjajo, da obe hrvaški policijski upravi s koprsko sodelujeta odlično. “Smo kot ena velika družina, ne glede na naše razlike na kapah in ramenih. Policije morajo med seboj sodelovati, ne glede na meje,” je dejal Dizdar.

Na pripombo, da je njemu lahko govoriti, ker s Slovenijo ne meji na morju, se je zasmejal in dodal, da bodo vprašanje meje rešili politiki. “Verjamem, da smo dobri sosedje in tako moramo tudi razvijati naše odnose,” je sklenil. Srečanja se je udeležila tudi nova tržaška kvestorka Isabella Fusiello.

Vsi štirje so poudarili, da so policije lahko uspešne le, če med seboj intenzivno sodelujejo. “Prijete mednarodne kriminalne združbe dokazujejo, da je to sodelovanje na visoki ravni. In tudi v prihodnje bomo čim tesneje sodelovali, da bomo v tem prostoru vsi skupaj živeli še varneje in bolje,” je povedal Rebec.

V zadnjem času policije od Trsta do Reke sodelujejo predvsem pri prestrezanju ilegalnih migrantov, ki se večinoma čez hrvaško-slovensko mejo na Bistriškem prebijajo proti obljubljeni Italiji. Rebec je dejal, da je pravi uspeh, ko ne prestrežejo samo prebežnikov, ampak tudi vodiče in organizatorje njihovih prevozov, ki služijo z izkoriščanjem stiske migrantov. Tudi v tej luči si Rebec želi in pričakuje, da bo Hrvaška čim prej vstopila v schengenski mejni režim. “Tudi mi smo seveda kadrovsko omejeni in te kadre z mejnih kontrol bi lahko uporabili za izvajanje policijskih nalog kje drugje,” je sklenil.


Najbolj brano