V muzeju zdaj visi tudi Popovič

Skozi avlo palače Belgramoni Tacco, kjer domuje Pokrajinski muzej Koper, se od včeraj kačasto vijejo panoji, ki jih povezuje časovni trak. Pregledno predstavlja koprske glavarje, od nekdanjih podestatov do poznejših predsednikov občinske skupščine in naposled še županov.

Koprski župan Boris Popovič si je včeraj od blizu ogledal lastni 
portret, ki bo odslej visel v muzeju. Foto: Andraž Gombač
Koprski župan Boris Popovič si je včeraj od blizu ogledal lastni portret, ki bo odslej visel v muzeju. Foto: Andraž Gombač

KOPER > Sosledje mestnih vodij in njihove glavne dosežke od leta 1186 do danes je na časovnem traku predstavil umetnostni zgodovinar dr. Jure Vuga, ki je včeraj slikovito opisal živahno zgodovino mesta, pomembnega za Beneško republiko. Ker je bilo vseh koprskih podestatov kar 430 - vsak je služboval le 16 mesecev -, je Vuga moral napraviti izbor, ki nikakor ni idealen. Pojasnil je, da je moral z delom hiteti in ni utegnil najti vseh podatkov, ki bi sodili v predstavitev. A delo bo nadaljeval in zapolnil vrzeli, izdali pa bodo tudi brošuro.

Zbrane so včeraj pozdravili direktor muzeja Luka Juri, koprski župan Boris Popovič, podžupan Peter Bolčič in predsednik izvršnega odbora Italijanske unije Maurizio Tremul. Obiskovalce je najbolj presenetila nova slika, ki jo je mladi Rihard Lobenwein naslikal po naročilu muzeja - na njej je v stari slikarski maniri upodobil župana Popoviča, ki je na čelu Kopra že 15 let, najdlje v zgodovini. Direktor muzeja je pojasnil, da s tem nameravajo začeti niz portretov vodilnih mestnih ljudi.

Na ogled so postavili tudi večjo sliko, s katero zaključujejo jubilejno slavljenje Vittoreja Carpaccia. V originalnem okvirju so razobesili reprodukcijo 500-letne slike Slavnostni vhod župana Sebastiana Contarinija v katedralo, ki jo hranijo v tržaškem muzeju Sartorio.

Danes opoldne bodo etnološko zbirko na Gramscijevem trgu obogatili z muzejsko novostjo - garderobno omaro, “romaronom”, iz opuščenega Zanigrada.


Najbolj brano