4300 evrov na Ankarančana

Ankarančanke in Ankarančani so dobili proračun za leto 2018. Težak je 13,6 milijona evrov, luška koncesijska dajatev znaša 1,5 milijona evrov, najbolj pa se bo proračun odebelil na račun nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča.

Sokrajanom sta župan Gregor Strmčnik in v. d. direktorja 
občinske uprave Iztok Mermolja že predstavila proračunske 
načrte v letu 2018. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Sokrajanom sta župan Gregor Strmčnik in v. d. direktorja občinske uprave Iztok Mermolja že predstavila proračunske načrte v letu 2018. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ANKARAN > Po načrtih sodeč nameravajo Ankarančani porabiti ves denar, zadolževali pa se ne bodo, zatrjuje v. d. direktorja občinske uprave Iztok Mermolja. Velik del proračuna, ki ga je občinski svet sprejel v torek, bodo namenili za predšolsko in šolsko vzgojo in izobraževanje (1,5 milijona evrov) ter ceste, pločnike in parkirišča. Ko bo te dni končan pločnik od nekdanje gostilne na Jadranski 66 do krožišča, bodo začeli delavci postavljati tudi sodobno krožišče v središču kraja. Sicer pa bosta cestni promet in infrastruktura občino stala 1,8 milijona evrov.

Zanimivo je, da v občini načrtujejo večje spodbujanje razvoja turizma in gostinstva (tudi promocijsko gradivo, delovanje turistično-informacijskih centrov), kar bo proračun olajšalo za 815.000 evrov. Ni poceni niti ravnanje z odpadno vodo (v proračunu so za to načrtovali 485.000 evrov), kamor, na primer, sodi gradnja in vzdrževanje kanalizacijskih sistemov.

Nemalo denarja bo šlo še za plače in prispevke novih občinskih uslužbencev ter posledično nove računalnike in dodaten pisarniški material. Za dejavnost občinske uprave bodo odšteli milijon evrov, za administracijo pa še dodaten milijon.

Župan Gregor Strmčnik nam je včeraj tudi povedal, da so minule dneve tistim, ki so se novembra prebili skozi drugi krog razgovorov za uradniška mesta, poslali odločbe s pozitivnimi in, razumljivo, tudi negativnimi odgovori. Sicer pa Strmčnik na naše vprašanje, česa se v prihajajočem letu najbolj veseli, z nasmeškom odgovori, da so to lokalne volitve.

Svetnika opozicijske stranke Slovenija za vedno Zorana Pavića je zanimalo, ali je proračun razvojno naravnan, in župan mu je odgovoril pritrdilno, a z dodatkom, “da so investicije še zmeraj bolj v fazi načrtovanja kot izvedbe.”

Kot smo že napovedali, bodo, denimo, prihodnje leto pokrili športno igrišče ob osnovni šoli, leta 2019 pa na njegovem mestu postavili še montažno dvorano. Začelo se bo postavljanje režijskega obrata na Sv. Katarini, zaradi česar bo občina več plačevala za energijo, vodo in komunalne storitve. Občinske službe že pripravljajo projektno dokumentacijo za izgradnjo novega črpališča za odpadne vode, ureditev območja za vodne športe z dostopno potjo do pristanišča in postavitev zabojnikov z javnimi sanitarijami (kar naj bi stalo 230.000 evrov).


Najbolj brano