Tina Mrak in Veronika Macarol januarja začenjata s projektom Tokio 2020

Najboljši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta pred dnevi že predstavili načrte za novo tekmovalno obdobje. Dobitnici bronastih medalj z zadnjega svetovnega prvenstva v razredu jadrnic 470 ne nameravata počivati na lovorikah, saj bosta že prve januarske dneve začeli resno trenirati.

Tina Mrak (desno) in Veronika Macarol Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tina Mrak (desno) in Veronika Macarol Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Članici JK Pirat sta predlani zmagali na evropskem prvenstvu v nizozemskem Aarhusu, lani sta na EP na Palmi de Mallorci osvojili bron. Na letošnjem odprtem prvenstvu stare celine nista nastopili zaradi poškodbe flokistke Macarolove, sta pa zamujeno hitro nadoknadili in zbirki kolajn dodali bron s svetovnega prvenstva v grškem Solunu.

“Do poškodbe stegenske mišice je prišlo med pripravami v francoskem Hyeresu, tako da sva ostali brez nastopov na evropskem prve in na finalu svetovnega pokala. Zelo mi je bilo hudo, saj vse leto trenirava prav za te, najpomembnejše regate. Ob pomoči fizioterapevtke Mirjam Ivančič sem nato le razmeroma hitro pozdravila poškodbo, tako da sva na svetovno prvenstvo vseeno prišli odlično pripravljeni, kar je potrdil tudi rezultat,” je pojasnila Veronika Macarol.

“V Solun sva odšli zelo samozavestni in z veliko željo po medalji. To se je pokazalo že od prvega starta. Ker sva bili ves teden med prvimi tremi, nama je bilo v regati za medalje nekoliko laže ubraniti tretje mesto. Sicer skupaj jadrava že od leta 2012 in sva zelo usklajeni. Zato nama na treningu temu ni treba namenjati dodatne vadbe, tako da se lahko bolj osredotočava na razmere na morju. V jeseni sva tako že spoznali naslednje olimpijsko prizorišče na Japonskem. Ko si bova zagotovili normo, bova tam opravili še več dodatnih priprav,” je dodala krmarka posadke Tina Mrak.

Prihodnje leto bo za dekleti zelo pestro, saj bosta poleg vrhunskih uvrstitev na regatah svetovnega pokala, EP in SP že lovili tudi olimpijsko normo. Med zadnjim družabnim srečanjem s podporniki in novinarji v prostorih Vinakoper je bilo slišati tudi smelo napoved o naskoku na zlato medaljo v Tokiu, seveda ob urejenih finančnih razmerah. V sodobnem vrhunskem športu odločajo podrobnosti, v jadranju še posebej.

“Mislim, da sta trenutno najhitrejši, tudi zato bi radi vsi trenirali z njima. Med regatami se sicer vedno lahko kaj zalomi in sledi kakšen padec, a imamo še dve leti, da lahko nastope izpopolnimo. Tudi sam še vztrajam v jadranju, informacije, ki jih dobim od drugih vrhunskih jadralcev pa uporabljam pri vadbi z dekletoma. Poleg trdega dela na morju nas čaka še drugi del zgodbe na relaciji med dekletoma, Jadralno zvezo Slovenije in olimpijskim komitejem. Očitno moramo spet prepričati funkcionarje, da v Tokiu ni vse tako enostavno. Tam je druga kultura, ni apartmajev, so le hoteli in zelo težko je dobiti pravo namestitev. Dekleti sta jeseni v Tokiu praktično ves mesec spali na eni postelji. Vse je torej pogojeno z denarjem. Po pravici povedano sem se tega že nasitil. Kar sem govoril pred dvajsetimi leti, ponavljam tudi danes. Funkcionarji so eni in isti, zadeve pa se ne premaknejo naprej,” je bil odkrit trener deklet Tomaž Čopi. Letos se je skupaj z dolgoletnim partnerjem v razredu jadrnic 470 Mitjo Margonom razveselil naslova svetovnega podprvaka v razredu RC 44.

Sicer pa se resno spogledovanje s Tokiom 2020 za portoroško posadko začenja že 8. januarja, ko bosta dekleti s trenerjem odpotovali na prvo regato sezone na Florido.


Najbolj brano