Služili z ilegalnimi stavami na prirejene nogometne tekme

Slovenski policisti so v začetku tedna razbili mednarodno kriminalno združbo, vpleteno v ilegalne stavnice in korupcijo v športu, so včeraj sporočili iz generalne policijske uprave. V Sloveniji so aretirali devet osumljenih, dva pa na Hrvaškem. Osumljeni so sodelovanja pri prirejanju izidov nogometnih tekem v srbskih, makedonskih in čeških profesionalnih ligah.

V zaključni akciji so bili na terenu s slovenskimi preiskovalci 
tudi Europolovi strokovnjaki.  Foto: Europol
V zaključni akciji so bili na terenu s slovenskimi preiskovalci tudi Europolovi strokovnjaki.  Foto: Europol

LJUBLJANA > “Slovenska policija je s to preiskavo zoper korupcijo v športu in ilegalne stavnice ponovno potrdila predanost preiskovanju tovrstnih oblik kriminalitete. V sodelovanju z drugimi državami članicami Evropske unije in Europolom smo uspeli razkriti prepletenost različnih kriminalnih združb, izsledki preiskave pa bodo zagotovo v pomoč preiskovalcem v Evropi in širše,” je včeraj poudaril Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Kriminalistično operacijo je vodil NPU, razkrili pa so združbo, ki je vzpostavila ilegalno spletno platformo, prek katere so plasirali visoke stave pri ponudnikih stav iz Azije. Preiskovalci so opravili 13 hišnih preiskav in 15 preiskav vozil na različnih lokacijah v Sloveniji in na Hrvaškem (na območju Zagreba). V Sloveniji so aretirali devet osumljenih, na Hrvaškem pa še dva. Na območju Kranja in Ljubljane so kriminalisti opravili enajst hišnih preiskav, preiskali pa so tudi 13 avtomobilov. Osumljenim so zasegli 35 elektronskih naprav, 32 mobilnih telefonov, 19.500 evrov, dva avtomobila, poleg tega pa še za več kot 38.000 evrov ponarejenih bankovcev.

Europolov analitik Sergio D'Orsi je poudaril, da je korupcija v športu resno kriminalno dejanje in globalni fenomen, v katerega so vpete mednarodne kriminalne združbe, ki delujejo prek meja. Po njegovih besedah je mednarodna preiskava pokazala na izredno sofisticiranost, ki so jo dosegle te kriminalne združbe in jim omogoča pridobivanje velikih zaslužkov. Tudi D'Orsi je pojasnil, da v ilegalne stave vlagajo denar, ki izvira iz drugih kaznivih dejanj. Dodal je še, da je v takšnih preiskavah izredno pomembno mednarodno sodelovanje policij več držav.

Preiskava se je začela marca, ko so slovenski policisti zaznali, da so člani organizirane kriminalne združbe vzpostavili različne spletne strani kot del ilegalne spletne platforme, prek katere so stavili več milijonov evrov na prirejene športne dogodke. “Člani kriminalne združbe so osumljeni, da so manipulirali tekme v profesionalnih nogometnih ligah v Srbiji, Makedoniji in na Češkem,” so pojasnili na generalni policijski upravi: “Na podlagi vnaprej dogovorjenih in osumljencem znanih izidov nogometnih tekem so osumljenci vplačali stave v Aziji, s pravilnimi napovedmi izida tekem pa so si zagotovili dobitke.”

Ilegalna spletna platforma je zagotavljala popolno anonimnost finančnih transakcij. Člani združbe so poskrbeli za transferje denarja z uporabo virtualnih plačilnih sistemov (na primer skrill in paysafe). Zaslužke iz ilegalne stavnice so člani združbe nato prenakazali na internetne ponudnike bančnih storitev (tako imenovane alternativne bančne platforme), od tam pa v različne slamnate družbe, ki imajo sedež v davčnih oazah. S tem so bankam v davčnih oazah prikrili dejanski izvor denarja, so še ugotovili preiskovalci.

Kriminalna združba je razvila sinergije z drugimi kriminalnimi združbami v različnih državah, so še ugotovili med preiskavo. V te posle so naložili denar, ki je izviral iz drugih kaznivih dejanj, denimo trgovine z drogo. So se pa v policijsko preiskavo tokrat ujeli nekateri osumljeni, ki so v preteklosti že bili obravnavani zaradi podobnih kaznivih dejanj. Po poročanju medijev je med osumljenimi nekdanji nogometaš Dino Lalić, ki je bil zaradi ilegalnih stav že v postopku v Italiji in na Hrvaškem.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, Europol pa je preiskovalcem od začetka preiskave zagotavljal stalno analitično podporo. Ob zaključni akciji so trije Europolovi strokovnjaki policistom nudili strokovno podporo tudi na terenu, pri čemer na policiji izpostavljajo sprotno preverjanje in analizo zavarovanih dokazov. Preiskava še ni končana, enajsterica je osumljena kaznivih dejanj, povezanih z organizirano kriminaliteto, korupcijo v športu in organiziranjem ilegalnih stavnic. Doslej ugotovljena protipravna premoženjska korist naj bi znašala najmanj 145.000 evrov.


Najbolj brano