V spanec zaziba glas dedkov in babic

Projektu Lahkonočnice, v katerem posebej v ta namen ustvarjene zvočne pravljice sodobnih slovenskih avtorjev prebirajo stanovalci domov starejših občanov, podprte z ilustracijami pa so staršem in otrokom nato na voljo prek spletnega naslova lahkonocnice.si, so se pridružili tudi v Domu upokojencev Postojna. V vlogi pripovedovalk pravljic je nastopilo šest njegovih stanovalk.

Pravljice za lahko noč v okviru projekta Lahkonočnice 
pripovedujejo tudi stanovalke postojnskega doma upokojencev.  Foto: arhiv podjetja A1
Pravljice za lahko noč v okviru projekta Lahkonočnice pripovedujejo tudi stanovalke postojnskega doma upokojencev.  Foto: arhiv podjetja A1

POSTOJNA > “Lahkonočnice starostnikom olajšujejo ponoven stik z zunanjim svetom ter skozi branje in spoznavanje novih tehnologij krepijo njihove kognitivne sposobnosti,” v postojnskem domu upokojencev odgovarjajo, zakaj so se pridružili Lahkonočnicam.

Ena od postojnskih pripovedovalk Martina Koman je povedala, da je sodelovanje v projektu prijetno popestrilo njihov vsakdan in bilo svojevrstna avantura. “Že predpriprava na snemanje je bila skrbno načrtovana. Obe delavnici o radijskem govoru Jureta Longyke in o umetniški besedi Jerneja Kuntnerja sta nam dali nujne informacije, ki jih je treba upoštevati pri snemanju in tudi veliko drugih zanimivosti.” Lahkonočnice so edinstven projekt, ki skozi pravljice povezuje vse generacije, in zakladnica zvočnih pravljic, v katerih so čarobni svet domišljije v črke ujeli sodobni slovenski pravljičarji, še pravijo v postojnskem domu upokojencev. Staršem predstavljajo vir idej, kaj malčkom predvajati pred spanjem, najmlajšim pa kakovostne sodobne slovenske pravljice, ki jih vsak večer pospremijo v svet sanj.

Lahkonočnice so sicer vseslovenski projekt podjetja A1, ki povezuje uveljavljene slovenske pravljičarje in ilustratorje ter pripovedovalce iz štirih domov starejših občanov. V enem letu je 71 pravljic doseglo več kot 130.000 poslušanj.


Najbolj brano