Poškodba naj ne prežene veselja do življenja

Nenadna težka bolezen lahko spremeni načrte in način življenja. A po zdravljenju s primerno rehabilitacijo lahko mnogi še naprej živijo polno in samostojno, poudarjajo v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS - Soča (URI - Soča). Ta je nedavno gostil nekaj znanih javnih osebnosti, med njimi primorskega pevca Slavka Ivančiča.

 Foto: URI - Soča
Foto: URI - Soča

V čast mednarodnega dneva prostovoljstva, ki ga obeležujemo 5. decembra, so pripravili druženje pacientov z nekaj znanimi prostovoljci s podobnimi izkušnjami. Med njimi je bil primorski pevec Slavko Ivančič, ki se je tamkaj zdravil po hudi prometni nesreči s poškodbo glave. Počastitev tega dne je bila na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS - Soča (URI - Soča) vesela, saj so se Primorcu Slavku Ivančiču pridružili Klemen Bunderla, Tanja Zajc Zupan, Jernej Šugman in Nuška Drašček Rojko, vsi z izkušnjo ene od oblik rehabilitacije v tej ustanovi.

Ivančič je obiskal oddelek za rehabilitacijo pacientov po nezgodni poškodbi možganov, bolnikov z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi obolenji. Klemen Bunderla se je družil z bolniki na oddelku za rehabilitacijo pacientov po možganski kapi. Tanja Zajc Zupan je obiskala oddelek za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače. Jernej Šugman je bil na obisku na oddelku za rehabilitacijo otrok, Nuška Drašček Rojko pa je obiskala oddelek za rehabilitacijo pacientov po poškodbah ter bolnikov s perifernimi živčnimi okvarami in revmatološkimi obolenji. Goste sta zbranim predstavila generalni direktor URI - Soča mag. Robert Cugelj in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Tadeja Drenovec, hkrati koordinatorka prostovoljcev v ustanovi. Kot je poudarila, URI - Soča tvorno in že zelo dolgo sodeluje s prostovoljci. Ti pacientom pomagajo preživljati čas in ga oplemenitijo. “Hkrati prispevajo dodatno pozitivno energijo za premagovanje zdravstvenih težav naših pacientov,” omenja Tanja Drenovec. “Tudi današnji obisk je dragocen, gostje so se nesebično odzvali in nam namenili svoj čas.”

V URI - Soča dodajajo, da je pri nas razvitih veliko vrst različnih oblik prostovoljstva, vse pa imajo skupni imenovalec: posameznik po svojih močeh, s svojim znanjem in voljo izboljšuje kakovost življenja pomoči potrebnih posameznikov in tudi celotne družbe.


Najbolj brano