V letu 2018 bodo vsi dela prosti dnevi med tednom

V letu 2018 bo vseh trinajst dela prostih dni “padlo” na dneve od ponedeljka do petka. Za zaposlene bo to dobro. Ker pa bo zaradi drugačne razporeditve vikendov v prihodnjem letu le en delovni dan manj kot letos, tudi gospodarstvo zaradi tega ne bo trpelo.

Več dela prostih dni med tednom v letu 2018 lahko pozitivno 
vpliva na domači turizem, a le če bo tudi vreme lepo, 
ocenjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Več dela prostih dni med tednom v letu 2018 lahko pozitivno vpliva na domači turizem, a le če bo tudi vreme lepo, ocenjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije. Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > Koledar je Slovencem in Slovenkam zadnja leta naklonjen. Predlani, v letu 2016, so le trije od skupno trinajstih praznikov, ki so dela prosti dnevi, padli na konec tedna. Tudi iztekajoče se leto je bilo ljudem z datumi zelo naklonjeno, saj sta na konec tedna, konkretno na nedeljo, padla le dva praznika, 1. januar in dan državnosti, 25. junij. Za razliko od leta 2016, ko je bilo na račun dela prostih dni kar sedem podaljšanih koncev tedna, pa smo imeli oziroma imamo v letošnjem letu le štiri. Tako bo tudi v letu 2018.

Le en delovni dan manj kot letos

“Ta učinek je uravnotežen z drugačno razporeditvijo koncev tedna, kar pomeni, da bo v prihajajočem letu le en delovni dan manj kot v letošnjem,” je na vprašanje, kaj takšna razporeditev dela prostih dni pomeni za bruto domači proizvod oziroma gospodarstvo, odgovoril Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri analitiki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Ugodneje za domači turizem

Dela prosti dnevi, razporejeni med tednom, bi po mnenju Ivanca lahko pomenili ugodnejša pričakovanja za domači turizem, vendar pa učinek od tega ni znaten in je zelo odvisen od aktualnega vremena. Ljudje se na dopust pač neradi odpravljamo, če je verjetnost slabega vremena precejšnja.

“V osnovi se bodo zaradi tega dvignili stroški dela v dejavnostih, kjer je pravočasna dobava ključnega pomena, to je v avtomobilski verigi, elektroindustriji in strojegradnji,” je še pojasnil Ivanc. Dodal je, da se lahko v primeru povečanih naročil zaposleni in delodajalci sporazumno dogovorijo za delo ob vikendih ali nočno delo.

“Učinek na prejemke zaposlenih je pričakovano pozitiven, saj se bo obseg nadurnega dela, morda tudi nočnega in prazničnega, povečal,” je še pojasnil glavni ekonomist pri analitiki GZS. Pred leti je vlada zaradi vpliva na gospodarsko rast ukinila 2. januar kot dela prost dan, vendar se je lani znova “uvrstil” na praznični seznam NACE NOVAK


Najbolj brano