Peter Bence - virtuozno in rekordno

Skladbe Michaela Jacksona, Beatlov, skupine Queen in še marsikatera, tudi letošnja poletna uspešnica Despacito, vse več poslušalcev navdušujejo, ko jih pod urne prste dobi Peter Bence. Mlad madžarski virtuozni pianist bo jutri nastopil v Trstu, 3. februarja prihodnje leto pa še v Ljubljani.

Peter Bence blesti  z virtuoznimi priredbami pop skladb   - na 
spletu so našteli že več kot 200 milijonov ogledov.
Peter Bence blesti z virtuoznimi priredbami pop skladb - na spletu so našteli že več kot 200 milijonov ogledov. 

TRST, LJUBLJANA > Vstopnice za februarski koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so že pošle, na voljo pa jih je še nekaj za jutrišnji nastop v Rossettijevem gledališču v Trstu; zanje je treba odšteti od 32 do 44 evrov.

Mednarodno priznan madžarski virtuozni pianist, skladatelj in producent Peter Bence, rojen leta 1991, je internetna senzacija zadnjih let. S priredbami skladb Michaela Jacksona (Bad, Black or White, Human Nature, Smooth Criminal), zasedbe Queen (Don't Stop Me Now), Beatlov (Here Comes the Sun) in venčka pesmi avstralske zvezdnice Sie je na youtubu in facebooku zbral že več kot 200 milijonov ogledov.

“Njegova ekspresivna interpretacija, strastno, vihravo in udarno igranje, okrepljeno z izvrstno klavirsko tehniko, navdihuje mlajše in starejše generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe z vsega sveta,” so zapisali v vabilu na koncert v Cankarjevem domu.

Bence je začel igrati že pri dveh letih, ko je na pianinu starih staršev po posluhu igral melodije iz najljubših risank. Kot nadarjen otrok se je pri petih letih začel izobraževati na glasbeni šoli v rojstnem kraju Hajdúböszörmény. Kmalu je dobil status čudežnega dečka in že kot osnovnošolec začel obiskovati Akademijo za glasbo Franza Liszta v mestu Debrecen.

Svojo prvo skladbo, v kateri je bilo slišati močan vpliv Mozarta in Chopina, je napisal pri sedmih letih, pri enajstih pa je že posnel prvi album Green Music. Med poslušanjem skladb Johna Williamsa, priznanega skladatelja filmske glasbe, so se mu odprla povsem nova glasbena obzorja in ga navdihnila.

Svojo klavirsko govorico je po študiju na Madžarskem izpopolnjeval na Akademiji Berklee v Bostonu, kjer je virtuoznost in izvirnost prikazal v veliko glasbenih žanrih, še posebej filmskih. A že takrat je bilo jasno, da nanj vpliva predvsem Michael Jackson.

Januarja 2012 se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, ko se je v eni minuti klavirskih tipk dotaknil kar 765-krat. Predlani se je ob njegovi različici Jacksonove skladbe Bad na youtubu samo v nekaj dneh nabralo deset milijonov ogledov, in tako je postala spletni video hit.

Bence je samo letos nastopal v več kot dvajsetih državah na štirih celinah.


Najbolj brano