Obujali bodo spomin na mejo

Pojutrišnjem bo minilo natanko deset let, kar so bile med Novo Gorico in Gorico odstranjene mejne zapornice. V spomin na zgodovinski večer bo v carinarnici na mejnem prehodu na Erjavčevi ulici danes zvečer dogodek z naslovom Spomin na mejo s prikazom posnetega video in fotografskega gradiva.

20. decembra 2007 je padla meja med obema Goricama. Z današnjim dogodkom bodo v carinarnici obudili 
spomin na tiste čase. Foto: Leo Caharija
20. decembra 2007 je padla meja med obema Goricama. Z današnjim dogodkom bodo v carinarnici obudili spomin na tiste čase. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Vstop v schengenski prostor je bil za Novo Gorico, ki je nastala zaradi meje, zgodovinski večer. Vzdušje je bilo praznično in polno pričakovanja. Na mejni prehod na Erjavčevo ulico je prišlo ogromno ljudi, ki so hiteli še zadnjič žigosati prepustnice.

Tisti večer je bila v prostoru, v katerem je običajno sedel carinik, postavljena kamera in ljudje iz obeh Goric so vanjo zaupali svoje spomine na mejo. Posneta je bila Spovednica tihotapcev, prvi od petih kratkih dokumentarnih filmov večletnega projekta zbiranja spominov, ki ga je pod okriljem organizacije Kinoatelje zasnovala in vodila režiserka Anja Medved.

Za uvod Drago Jančar

Knjižni sejem Knjige pod jelkami, ki ga pripravlja ekipa uspešnega poletnega festivala Mesto knjige, se začenja jutri in bo trajal do petka. V široki ponudbi knjig in pestrem spremljevalnem programu bodo lahko obiskovalci uživali pod ogrevanimi šotori na osrednjem mestnem trgu med 12. in 20. uro. Slovesna otvoritev sejma bo jutri ob 19. uri, ko se bo Nejc Rožman Ivančič pogovarjal z najbolj znanim in prevajanim sodobnim slovenskim pisateljem, dobitnikom več domačih in mednarodnih nagrad, Dragom Jančarjem. VH

Deset let kasneje

Danes zvečer, med 18. in 21. uro, bo v carinarnici ob 10. obletnici vstopa Slovenije v schengenski prostor na ogled vseh pet dokumentarnih filmov, ki so bili skozi leta v okviru “spominodajalskih” akcij posneti na mejnem prehodu na Erjavčevi ulici. V okviru video postavitve Album mesta 2007 - 2017 bo pet dokumentarnih filmov - poleg Spovednice tihotapcev še Ordinacija spomina, Album mesta, Najdeni portreti in Portreti stavb - na ogled tudi v torek in sredo od 15. do 17. ure. Ogledati si bo mogoče tudi fotografije, posnete na teh “spominodajalskih” akcijah.

“Zbirali bomo tudi kontakte ljudi, ki bi želeli še kaj povedati, z nami deliti spomine in bomo potem naknadno naredili intervjuje. Glede spominov je še ogromno dela. Zdaj je zadnji čas za spomine iz prve roke na obdobje druge svetovne vojne in obdobje takoj po vojni, kar je pomembno obdobje,” je povedala Anja Medved.

Spomini na mejo tudi na sejmu knjige

Njeni dokumentarni filmi so bili prikazani tudi v tujini. Še posebej Spovednica tihotapcev, ki je dve leti gostovala v večjih muzejih sodobne umetnosti po vsem svetu.

“Po desetih letih se mi zdi, da je čas za inventuro, premislek o tem, kako ta projekt, v katerega še vedno verjamem, zastaviti za naprej,” je še povedala avtorica dokumentarnih filmov. Dogajanje, ki se bo v okviru Spominov na mejo v četrtek nadaljevalo na sejmu Knjige pod jelkami na Bevkovem trgu, organizirajo Mestna občina Nova Gorica, Zavod Kinokašča, Kinoatelje in Društvo humanistov Goriške.


Komentar novinarja

Najbolj brano