Prazničnemu vzdušju božičnih sejmov se je težko izogniti

Adventni čas je čaroben, saj v tednih, ko je dan najkrajši, domala povsod, kjer so ljudje, zažarijo številne luči vseh mogočih barv. Tudi pri nas zadnje čase mesta malone tekmujejo v domiselnosti okrasitve in ponudbi na stojnicah adventnih oziroma božičnih sejmov. Ti so cilj številnih turistov, nekatera mesta pa so najbolj obiskana prav v decembrskih dneh.

Dobršen del letošnjih štirih adventnih tednov je minil pod 
dežniki, tudi v Trstu.  Foto: Damjan Balbi
Dobršen del letošnjih štirih adventnih tednov je minil pod dežniki, tudi v Trstu.  Foto: Damjan Balbi

Obisk letošnjih adventnih oziroma božičnih sejmov je v naših krajih doslej krojilo vreme. Če je sneg romantična popestritev decembrskih večerov, pa sta dež in veter neprijetna spremljevalca predbožičnih druženj. Zadnji teden pred Božičem bo po napovedih vreme suho, zato ponudniki vsega mogočega na sejmih pričakujejo boljši obisk, v Kopru in Novi Gorici pa bo tudi drsanje na odprtih drsališčih prijetnejše.

Čeprav so tudi primorska mesta okrašena in v njih vlada predpraznično vzdušje, pa se je za intenzivnejša magična doživetja, bogato ponudbo in malce gneče vendarle odpraviti v katero od večjih mest. Že Trst ponuja pester božični sejem, ki je letos deloma tudi na Trgu zedinjenja Italije, jutri odprejo v mestu še enega, francoski sejem. V Gorici je pravzaprav najbolj živahno v začetku decembra, saj je Andrejev sejem svojevrsten uvod v veseli december.

Ljubljano zadnja leta v decembru obišče kar milijon obiskovalcev. Ulice ob Ljubljanici vrvijo, ob večerih pa je v bolj priljubljenih lokalih težko dobiti prosto mizo za večerjo, v nekaterih je do konca leta že vse rezervirano.

Simpatične božične sejme imajo bližnja mesta v Avstriji, veliko primorskih turistov se odpravi v Beljak ali Celovec, kjer je alpsko vzdušje, sejmi pa imajo dolgoletno tradicijo. Nekoliko daljša vožnja je potrebna do Salzburga in Dunaja. Obe mesti načrtno in sistematično gojita adventni turizem in imata kopico božičnih sejmov, od klasičnih, ki očarajo vse čute, do alternativnih, ki zadovoljijo kakšno specifično publiko.

Večina adventnih sejmov bo odprtih do božičnega večera. Praznična razsvetljava bo krasila mesta še do svetih treh kraljev, potem pa bo treba počasi sestopiti s prazničnega vrtiljaka in zajeti sapo za leto 2018.


Najbolj brano