Pomembni novosti za SB Izola

“Novi sterilizacija in hibridna operacijska dvorana z najsodobnejšim angiografom, kupljena z lastnim denarjem, sta pomembna mejnika za izolsko bolnišnico, obalno-kraško regijo in celotno zdravstvo,” je včeraj v Splošni bolnišnici Izola (SBI) poudarila zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc. Pridobitvi sta skupaj vredni 2,3 milijona evrov.

Nova sterilizacija SBI v nizu kletnih prostorov ima najsodobnejšo opremo za steriliziranje vseh potrebščin, od 
skalpela do postelje.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Nova sterilizacija SBI v nizu kletnih prostorov ima najsodobnejšo opremo za steriliziranje vseh potrebščin, od skalpela do postelje.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > SBI je na lastni angiograf čakala dvanajst let (doslej ga je najemala pri Medicorju), na sodobno sterilizacijo pa sedem let.

Tudi postelje bodo razkuževali

Strokovni direktor Felice Žiža pravi, da zagotavlja sodobna sterilizacija boljšo kakovost dela in varnost. Zdravstveno ministrstvo je k 800.000 evrov vredni naložbi pridalo 500.000 evrov. SBI ima kot edina regionalna bolnišnica tudi posebno komoro za sterilizacijo postelj in vozičkov. “Že ob energetski sanaciji smo ukinili potratno steriliziranje na paro. Nekaj časa smo potrebščine sterilizirali tudi drugje, zdaj je vse centralizirano,” omenja Žiža.

Po navedbah ministrice Kolar Celarc je že navezala stike z nizozemskim zdravstvenim ministrstvom, da bi njihovi specialisti sodelovali v načrtovanem vladnem javnem zavodu za otroško srčno kirurgijo. Supervizor tega zavoda bo znani kardiokirurg prof. dr. Igor Gregorič iz ZDA.

Da sterilizacija in katetrski laboratorij - hibridna operacijska dvorana z najsodobnejšim angiografom (naložba znaša 1,5 milijona evrov) - ne bi bili izvedljivi, če ju zaposleni ne bi podprli, pravi direktor Radivoj Nardin in dodaja: “Spremenili smo način poslovanja, tri leta smo že pozitivni, denar racionalno trošimo. V osredju je delo za bolnika. Brez dodatnih 12,4 milijona evrov z ministrstva za poplačilo zastaranih dolgov ne bi bilo razvoja.”

Želji: referenčni center in 24-urna pomoč pri infarktu

Katetrski laboratorij z angiografom je podlaga za pridobitev referenčnega centra Philipsa za del Slovenije in Jadransko regijo, pravi predstojnik internega oddelka Jani Dernič.

Po opremi nove lekarne bo SBI lahko sama pripravljala kemoterapevtska zdravila za rakave bolnike. Že doslej jih ob sodelovanju Onkološkega inštituta (OI) v SBI zdravijo z biološkimi zdravili, nove aparature pa bodo omogočale pripravo še drugih kemoterapevtikov pod nadzorom OI. Želijo si, da bi to bilo že prihodnje leto, a morajo prej pridobiti dodatni program dela.

Ob vseh posegih na srcu in ožilju ter diagnostiki bi že jutri lahko zagotovili tudi 24-urno interventno obravnavo bolnikov z infarktom. “Ponoči in ob vikendih jih vozimo v Ljubljano. Če bi nam ZZZS odobrila razširitev tega programa, ki ga izvajamo in smo zanj usposobili pet specialistov, bi lahko takoj delali neprekinjeno,”pravi Dernič.

Še lekarna, CT ...

Ministrica Milojka Kolar Celarc je omenila tudi pohvale bolnikov o profesionalnosti in prijaznosti kolektiva. Med novostmi za SBI pa je naštela: ”Januarja bo izšlo javno naročilo (500.000 evrov) za opremo nove lekarne. Sledilo bo skupno javno naročilo za CT aparate, enega za SBI. Z novim angiografom boste 'pokrili' potrebe širše Primorske po posegih na srcu, ožilju in koronarografijah ter razbremenili ljubljanski klinični center, zato bodo krajše čakalne vrste.”


Najbolj brano