Jan Zobec: doživel sem fizični in verbalni napad

“V prostorih sodišča sem doživel fizični in verbalni napad,” v pismu, ki ga je pred nekaj dnevi poslal kolegom pravnikom, prišlo pa je še v javnost, trdi vrhovni sodnik Jan Zobec. V službo je prišel skozi glavna vrata sodne palače v Ljubljani. Ker je zaobšel varnostni pregled, ga je pravosodni policist “trdo prijel”.

Jan Zobec Foto: Sta
Jan Zobec Foto: Sta

“V prostorih sodišča sem doživel fizični napad policista, ki me je med dvigalom in stopniščem napadel, me trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo, vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu,” je v pismu zapisal vrhovni sodnik Jan Zobec.

Zobec trdi, da ga je pravosodni policist, ki je podrejen Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (torej izvršni veji oblasti) zgrabil in odvlekel k rentgenu. Ta in drugi pravosodni policisti, ki nadzirajo, kdo pride v stavbo, naj bi Zobca poznali, saj ga srečujejo vsak dan. Zobec je dogodek razumel kot nespoštovanje sodne veje oblasti. “Saj ugleda in spoštovanja sploh ni - če se lahko v sodni stavbi, samo zato, ker si stopil vanjo, neki policaj (izvršilna oblast) po mili volji s prisilnimi ukrepi, konkretno z odvzemom prostosti, izživlja nad teboj, te pred vsemi mimoidočimi zijali žali, ponižuje in posega v tvojo telesno integriteto, potem nimamo več sodstva in nimamo več vrhovnih sodnikov,” je prepričan.

Po tem dogodku je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič pravosodnim policistom izdal navodilo, naj vrhovne sodnike v hišo spuščajo brez varnostnega pregleda. Odkar so varovanje glavne sodne stavbe v državi, kjer pod isto streho sobivata okrožno in vrhovno sodišče, aprila prevzeli pravosodni policisti, so postali varnostni pregledi izjemno temeljiti. Florjančič je včeraj povedal, da se je po prihodu pravosodnih policistov zgodilo že več podobnih, čeprav ne tako hudih incidentov. “Menimo, da ne more niti okrožno sodišče niti varnostna služba nam določati, kako bomo vstopali v svojo lastno zgradbo,” je dejal Florjančič. Napada ne vidi kot napada izvršne na sodno vejo oblasti, pač pa “kot napad enega uslužbenca varnostne službe na vrhovnega sodnika.” oziroma kot neustrezno reagiranje policista. JK


Najbolj brano