Še pol jame čaka, da jo očistijo

V Divaški jami so obnovili most na stezi za obiskovalce, ki tako zaključuje urejanje prve polovice poti po jami. Drugo polovico, ki je še vedno zamazana s pepelom lokomotiv, ki so ga pred desetletji nasuli v jamo, misleč, da bodo pot na tak način tlakovali, bodo očistili v sklopu projekta ohranjanja kraških travišč in habitatnih tipov.

Polovico poti v Divaški  jami so očistili in tlakovali, ob njih pa 
postavili novo ograjo.  Foto: Kristjan Rešaver
Polovico poti v Divaški jami so očistili in tlakovali, ob njih pa postavili novo ograjo.  Foto: Kristjan Rešaver

DIVAČA > Divaški jamarji s pomočjo občine in razpisov že deset let urejajo poti po Divaški jami. Zdaj, ko so približno na polovici, lahko obiskovalcem ponudijo kilometer dolg sprehod po podzemlju, pravi Kristjan Rešaver, predsednik Jamarskega društva Gregor Žiberna Divača.

Pot je tlakovana in osvetljena, ograje ob njej nove. Pred kratkim so jamarji obnovili še sedem metrov dolg most nad Peklom v Dvorani kralja Matjaža. Prvič so ta most obnovili že leta 1997, a so takrat uporabili lesene smrekove deske. Zdaj so jih zamenjali s kovinski rešetkami, prekritimi s pohodno gumo, kar je za jamo manjši tujek.

A jamarje čaka še kar nekaj dela v drugem delu jame. Ta je še vedno prekrita z lešem, to so premogove saje lokomotiv, ki so jih pred več desetletji nasuli po poteh v jami, misleč, da jih bodo na tak način tlakovali. A pepel se je navlažil in vso jamo zamazal. Ocenjujejo, da so ga v jamo prinesli kakih sto kubičnih metrov. Dobro polovico leša so iz prvega dela jamarji že odstranili in jamo ter njene kapnike oprali, je povedal jamar Borut Lozej.

Nadaljevanje dela v drugi polovici jame jim bo omogočil projekt z imenom Zagotavljanje primerne rabe kraških travišč in ostenij za ohranjanje izbranih habitatnih tipov in vrst na območju Nature 2000-Kras. Gre za projekt, katerega vodilni partner je Park Škocjanske jame, njegov namen pa je izboljšanje razmer za nekatere ogrožene vrste rastlin in živali, tudi v podzemlju. Z deli v Divaški jami naj bi začeli prihodnje leto in najprej odstranili saje. Pozimi bodo dela prekinili, saj v jami prezimujejo netopirji in jim morajo zagotoviti mir, nato pa naj bi poti še tlakovali. Med dolgoročnimi načrti jamarjev je še ureditev infrastrukture oziroma manjšega sprejemnega središča za obiskovalce pred vhodom v jamo.

Divaška jama je za obiskovalce odprta že od konca 19. stoletja. Odkril jo je domačin Gregor Žiberna - Tentava in jo do konca glavnega kapniškega rova, kjer sta vklesana njegov podpis in datum, raziskal 11. maja 1884. Pozimi tri leta zatem je jamo obiskal celo avstrijski prestolonaslednik, princ Rudolf. Med znanimi obiskovalci je bil tudi Sigmunf Freud.


Najbolj brano