Polepšati jim želijo praznike

Drobne pozornosti, še posebej v prazničnem času, marsikomu veliko pomenijo. Predvsem starejšim, ki so pogosto osamljeni, meni Ajda Miška, pobudnica akcije, s katero želijo v prazničnih dneh razveseliti 400 uporabnikov storitve pomoč na domu v šestih občinah na Goriškem. Prostovoljce vabijo, da zanje spečejo pecivo, lahko pa prinesejo tudi kupljeno.

Domače pecivo za dobrodelno akcijo bodo zbirali 20. decembra.  Foto: Leo Caharija
Domače pecivo za dobrodelno akcijo bodo zbirali 20. decembra.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Za praznike vedno veliko pečem, tudi moji sorodniki in prijatelji. Nabere se veliko peciva in tako sem se leta 2014 domislila, da bi ga lahko komu podarili in mu s tem polepšali praznike,” začenja svojo zgodbo o pecivu Novogoričanka Ajda Miška. Izvedela je, da novogoriški dom upokojencev nudi brezplačne tople obroke ljudem v stiski, in prvo leto se je s skupino prijateljev odločila, da bodo spekli pecivo zanje.

Tistih nekaj piškotov več

“Imam res krasne prijatelje, vsi zelo radi pečejo in radi pomagajo drugim,” pohvali svojo ekipo, ki se ji v “sladkih” dobrodelnih akcijah pridružijo tudi mame prijateljev in drugi sorodniki. “Ideja je, da če že pečeš, narediš še 30 piškotov več in nekomu s tem polepšaš praznike,” preprosto razmišlja Ajda.

Pecivo za starostnike bodo zbirali 20. decembra od 8. do 14. ure na dveh lokacijah - v Medgeneracijskem središču dnevnih aktivnosti za starejše v Novi Gorici (Ulica Gradnikove brigade 33) ter v Centru za pomoč na domu v Solkanu (Trg Jožeta Srebrniča 6).

Leta 2015 so v decembrskih prazničnih dneh s pecivom razveselili Dnevni center Žarek, lani so v dogovoru z novogoriškim domom upokojencev s sladkimi dobrotami obdarovali uporabnike storitve pomoči na domu v novogoriški občini.

Odzivi uporabnikov so bili zelo pozitivni. Ganjeni so bili, da se je nekdo spomnil nanje, ki bivajo doma in ne v domu upokojencev, kjer mi že poskrbimo za praznično vzdušje,” razlaga strokovna delavka iz novogoriškega doma upokojencev Tanja Peloz.

Vsi vabljeni k sodelovanju

Letos so ambicije še večje, s pecivom namreč želijo prostovoljci na čelu z Ajdo ob zaključku leta obdarovati uporabnike storitve pomoč na domu v šestih občinah na Goriškem in sicer Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Brda, Kanal in Nova Gorica. Skupno to pomeni 400 paketov peciva. Da ga ne bi zmanjkalo, vabijo vse, ki uživajo v peki, da sodelujejo v akciji.

Primerno je suho pecivo, tako, ki se ne pokvari hitro in ga ni treba hraniti v hladilniku. Sicer pa ni kakšnih posebnih omejitev - lahko so piškoti, mafini, šarklji, medenjaki, štrudlji, rumove kocke, tudi 'gobance' se bodo starostniki razveselili. Ljudje naj peciva ne pakirajo, prinesejo naj ga na pladnjih in mi ga bomo potem razdelili po paketih,” razlaga Ajda Miška. Kdor se v peki ne znajde, a bi rad sodeloval v akciji, pa lahko prinese kupljeno pecivo, pristavlja. Bistvena je namreč pozornost, s katero želijo starostnikom pričarati nasmeh in praznično vzdušje.


Najbolj brano