Deset let skrbijo za red ob meji

Novogoriška policijska postaja za izravnalne ukrepe je 1. decembra praznovala 10. obletnico delovanja, zato so včeraj za javnost odprli njena vrata in na njenem sedežu v Rožni Dolini predstavili rezultate, organizacijo dela, službeno opremo, policijska vozila in njihove prostore.

Komandir novogoriške policijske postaje za izravnalne ukrepe Alojz Žerak (v sredini) je obiskovalcem predstavil razstavo, 
ki so jo pripravili od 10-letnici delovanja. Foto: Leo Caharija
Komandir novogoriške policijske postaje za izravnalne ukrepe Alojz Žerak (v sredini) je obiskovalcem predstavil razstavo, ki so jo pripravili od 10-letnici delovanja. Foto: Leo Caharija

> ROŽNA DOLINA > Po vstopu v schengensko območje je bil pred desetimi leti odpravljen mejni nadzor na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Tedaj je v Rožni Dolini začela delovati tudi policijska postaja za izravnalne ukrepe, ki je kot nova organizacijska oblika dela slovenske policije sledila osnovnemu cilju schengenskega pravnega reda.

Njene osrednje naloge so zagotavljanje prostega pretoka oseb na notranjih mejah ob zagotavljanju splošne varnosti prebivalcev in sistemskemu preprečevanju vseh oblik čezmejne kriminalitete. “Z odpravo takratne mejne kontrole na notranji meji smo tudi na tem območju prilagodili organizacijo dela spremembam, da bi zagotovili enako raven varnosti, varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja vseh prebivalcev na tem območju,” je dejal komandir novogoriške policijske postaje za izravnalne ukrepe Alojz Žerak.

Odkrijejo več kot en prekršek dnevno

Policisti te enote preprečujejo in odkrivajo čezmejno kriminaliteto, odkrivajo kršitve nedovoljenega prehajanja državne meje in nezakonitega prebivanja tujcev v Sloveniji. Ob tem odkrivajo tudi nedovoljeno uporabo prepovedanih drog, orožja, eksplozivnih snovi, odkrivajo ponarejene in prenarejene dokumente, ukradena vozila in opravljajo druge naloge.

Prav tako so okrepili dosedanje dobro sodelovanje z italijanskimi varnostnimi organi, predvsem v Gorici, na podlagi sporazuma obeh držav o čezmejnem policijskem sodelovanju. “V desetih letih smo našteli 4557 različnih prekrškov, med katerimi izstopajo obravnavani prekrški po zakonu o tujcih. Teh je bilo kar 3106,” je ilustriral Žerak.

Rešeni so se jim zahvalili

Letos beležijo več nedovoljenih prehodov meje, pri tem pa izstopajo državljani Afganistana, Kosova, Alžirije, Turčije in Pakistana, ki notranje schengenske meje prestopajo brez ustreznih listin oziroma dovoljenj. “Večina tujcev pride iz Italije v Slovenijo, kjer ima urejen status, vendar pri sebi ob prestopu notranje meje nimajo nobenega od dokumentov, ki jih potrebujejo za zakonit vstop v Slovenijo,” je pojasnil in naštel, da je pri tem največ državljanov Albanije, Kitajske in Kosova.

Pred leti so začeli odkrivati tudi primere nezakonitega zaposlovanja tujcev. Ugotovili so, da so gradbene družbe v Sloveniji nezakonito zaposlovale tujce in jih pri tem tudi izkoriščale. V štiriletni preiskavi enega od primerov so sodelovali z drugimi policisti iz Bolgarije, Italije, Španije ... in pri tem naleteli tudi na ponarejena spričevala delavcev. Ti so bili predvsem bosanski državljani.

Med drugim so odkrili tudi nevzdržne razmere, v katerih so prebivali tuji delavci v Sloveniji. “Mnogim so se po našem odkritju spremenile razmere za življenje in bivanje, tako da smo dobili na ta račun veliko zahval tujih delavcev,” je še dejal Žerak.

V tovornjakih iščejo srčni utrip

Med uspešnejše primere v desetih letih je Žerak uvrstil tudi odkrivanje ukradenih osebnih vozil, med katerimi so terenska vozila višjega cenovnega razreda in druga vozila. Pri tem zelo dobro sodelujejo z drugimi policijskimi kolegi po Evropi, v Sloveniji pa z inšpekcijskimi, carinskimi in drugimi službami.

Na včerajšnjem dnevu odprtih vrat so si obiskovalci lahko ogledali prostore postaje, poleg tega pa še njihova službena vozila in drugo opremo. Največ zanimanja so požele kamera za pregledovanje skritih predelov v vozilu, naprava za nočno opazovanje ter naprava, ki meri in tako odkriva utrip srca ilegalnih prebežnikov, ki se morda skrivajo na tovornem vozilu. To in drugo inovativno opremo uporabljajo predvsem pri nadzoru tovornjakov na avtocestah.


Najbolj brano