Presen je bil sedmi

V Trstu so pred dnevi pripravili tradicionalni božični match race, ki je po 15 letih napredoval iz tretje v drugo težavnostno stopnjo. Poleg zahtevnejše konkurence je dogodek popestrila še burja, s katero se je najuspešneje kosal italijanski favorit Ettore Botticini.

Jadralske akrobacije v tržaški burji
Jadralske akrobacije v tržaški burji 

TRST > Tridnevnega srečanja se je udeležilo dvanajst posadk iz osmih držav, od tega dve slovenski. Dejan Presen, ki na svetovni lestvici zaseda 19. mesto, je jadral z Miho Trudnom, Juretom Jerkovičem in Hrvojem Petrovičem. Trenutno 88. krmar sveta, Bojan Rajar, je imel na krovu Boštjana Vlaoviča, Roka Korošca in Mirana Pavliča.

V petkovih izločilnih bojih je Presen zbral dve točki na račun Rajarja in Nelsona Metterauxa (Švica), medtem ko je Rajar v 20 vozlih vetra komaj obvladoval 28-čeveljsko jadrnico in v uvodnem krogu ostal brez ene same zmage.

Sledil je dan prisilnega počitka, saj se je burja čez noč okrepila na 40 vozlov. Vodjo regatnega odbora, Izolana Bojana Galeta, je tako primorala preostanek tekmovalnega programa preložiti na nedeljo. Toda razmere tudi naslednje jutro niso dopuščale varne plovbe, zato so se organizatorji zatekli k rezervnemu načrtu ter namesto klasičnega četrtfinala, polfinala in finala nastopajoče razdelili v dve skupini.

Boljša polovica krmarjev v kvalifikacijah se je tako popoldne pomerila vsak z vsakim za skupno zmago, preostalih šest pa za uvrstitev od 7. do 12. mesta. Tokrat je Presen nalogo opravil z odliko in ugnal vse nasprotnike v drugi skupini, vključno z Rajarjem, ki je bil na morju boljši le od Švicarja Lorenza Muellerja in Denisa Shapovalova iz Rusije. Sicer je prvo mesto s samo enim izgubljenim dvobojem osvojil tudi lanski zmagovalec Ettore Botticini.

Končni vrstni red: 1. Ettore Botticini (Ita), 2. (RUS) Vladimir Lipavsky (Rus), 3. Christian Binder (Avst), 4. Szymon Szymik (Pol), 5. Matt Whitfield (VB)..., 7. Dejan Presen ..., 10. Bojan Rajar (oba Slo) ...


Najbolj brano