Ministrstvo zagotavlja, da je slišalo prekarce

Sindikat prekarcev je včeraj pred ministrstvom za delo pripravil opozorilni shod v podporo trafikantom. Poleg zahteve po njihovi zaposlitvi so od ministrstva zahtevali tudi ureditev bolniške odsotnosti in določitev minimalne urne postavke za vse, ki so se prisiljeni preživljati z netipičnimi oblikami dela.

Shod ni beležil množične udeležbe; skupaj z vsemi sindikalnimi predstavniki je prišlo kakih 50 ljudi.   Foto: STA
Shod ni beležil množične udeležbe; skupaj z vsemi sindikalnimi predstavniki je prišlo kakih 50 ljudi.  Foto: STA

LJUBLJANA > Po shodu je ministrica za delo Anja Kopač Mrak sprejela predstavnike sindikata. Dogovorili so se, da bodo naredili premislek o minimalni urni postavki, prihodnji teden pa stopili v stik še z ministrstvom za zdravje, da bi se začeli z njimi pogovarjati o spremembah pri bolniških nadomestilih za samostojne podjetnike, je srečanje povzel predsednik Sindikata prekarcev Marko Funkl.

Skupaj bodo iskali rešitve

Minimalna urna postavka bi po prepričanju sindikata preprečila dumping, ko morajo prekarci, da bi dobili posel, ceno spustiti pod razumno mejo. Sindikat se zavzema še, da bi se meja, ko začne bolniško nadomestilo plačevati zdravstvena zavarovalnica, za samozaposlene in samostojne podjetnike, ki imajo zelo nizke prihodke, spustila pod 30 dni.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so včeraj izrazili pripravljenost, da bi država začela reševati te težave. Državni sekretar Peter Pogačar je priznal, da na vprašanje, ali bi se zakonodaja, ki bi določala urno postavko in spremembe pri bolniški, lahko spremenila še v tem mandatu, še nima odgovora: “Predvsem smo skupaj ugotovili, da je glede na naravo dela in vrsto panoge težko določiti minimalno urno postavko. Predvsem bomo iskali rešitev, na kakšne načine preprečiti, da se določene storitve opravljajo po poti socialnega dumpinga.” S sindikatom so se dogovorili, da bodo rešitve iskali skupaj.

Podpora drugih sindikatov

Predstavniki sindikata in ministrstva so se pogovarjali tudi o trafikantih, ki po prepričanju sindikata nezakonito delajo kot samostojni podjetniki. Podjetji Delo prodaja in 3Dva bi jih morali redno zaposliti in jim zagotoviti vse delavske pravice, trdi sindikat.

Inšpektorat do zdaj temu ni pritrdil. Bo inšpektorat po včerajšnjem shodu in sestanku ponovno na terenu preveril, kaj se dogaja? “Če bo dobil prijavo in ugotovil, da so v primeru trafik podani elementi delovnega razmerja, bo seveda ukrepal v skladu s spremenjenim zakonom o inšpekciji dela, kar pomeni, da bo podjetju izrekel ukrep, da mora to osebo zaposliti,” je dejal Pogačar.

Na protestnem shodu, ki je potekal pred sestankom, so podporo delavcem v trafikah in prekarcem prišli izraziti predstavniki drugih sindikatov. Med njimi je bila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je v nagovoru izrekel tudi samokritiko: “Sindikati morda do zdaj nismo dovolj podpirali prekarnih delavcev. Na nas je, da zaščitimo tiste, ki ste najbolj izpostavljeni med nami.”JANA KREBELJ


Najbolj brano