Strunjančane pred poplavami tokrat obvarovali gasilci

Padavine, ki so zajele Istro od nedelje popoldne do ponedeljka dopoldne, bi bile - po niti enem mesecu - za Strunjan znova usodne, če ne bi pravočasno posredovali gasilci. V noči na ponedeljek so že ob treh zjutraj začeli prazniti jaške meteorne kanalizacije, pri čemer jih je ovirala visoka plima. Voda je tako pritekla le v poplavno najbolj ogroženo hišo Bruna Sluge z naslovom Strunjan 38.

Gasilci koprske  brigade   z vodjo  operative Sandijem Jugovcem (v sredini)   Foto: Mirjana Cerin
Gasilci koprske brigade z vodjo operative Sandijem Jugovcem (v sredini)  Foto: Mirjana Cerin

STRUNJAN > Ko smo včeraj dopoldne obiskali Strunjan, Bruna Sluge ni bilo doma. Njegova soseda in obenem svakinja Neda Sluga pa nam je priznala, da jih je bilo strah. V središču Strunjana so jih pred poplavami obvarovali le gasilci koprske gasilske brigade in bližnjih prostovoljnih gasilskih društev, saj je bilo na osrednji cesti že 25 centimetrov vode, ki bi še narasla in vdrla v hiše. Neda Sluga je poudarila, da imajo težave že ob vsakem večjem nalivu, do pred nekaj leti pa niso bili poplavno ogroženi.

Gasilci ugotovili, da so razmere resne

Gasilci so od treh zjutraj prečrpavali meteorno vodo. Na cesti v središču naselja so bili odprti vsi jaški, odvečno padavinsko vodo so z več deset metrov dolgimi cevmi spuščali v bližino morja. “V naši nočni izmeni so takoj ugotovili, da so razmere resne. Če se ne bi odzvali, bi bilo pod vodo celotno središče Strunjana,” je bil jasen vodja operative pri Gasilski brigadi Koper Sandi Jugovac. Gasilce, ki so bili na delu ponoči, so zjutraj zamenjale izredne ekipe. Samo v Strunjan jih je skupaj s člani različnih prostovoljnih gasilskih društev prišlo 20 do 25. Več kot 40 pa jih je na pomoč priskočilo na različnih koncih Istre. “Tokrat smo imeli največ opraviti s plazovi,” je še pojasnil Jugovac. Razmere so se začele umirjati šele okoli 13. ure, ko je nehalo deževati.

Slabo vzdrževanje kanalov

“Resno” je bilo tudi v Strunjanski dolini, predvsem pri Križmanovih, ki z naslovom Dobrava 28 sodijo pod okrilje izolske občine. Voda iz kanala oziroma struge rečice Roja v bližini njihove hiše, v katero se steka padavinska voda s celotne Dobrave, je zjutraj prestopila bregove, zalila dostopno cesto in njihovo dvorišče.

“Okrog 7. ure je sin Guido poklical na pomoč Komunalo Izola. Skupaj z VGP Drava Ptuj (izvajalsko podjetje Direkcije RS za vode, op. a.) so pripeljali bager in nekoliko razširili bregove kanala, ravno toliko, da je voda spet odtekla v strugo,” je povedala 68-letna Aurelija Križman. Strah pred poplavami ji je ukradel spanec še pred 4. uro zjutraj. Ko je na dvorišču zagledala vodo, jo je začela grabiti panika, priznava. Zaskrbljena je tudi zaradi napovedi vremenoslovcev, da bo v prihodnjih dneh še deževalo. “A deževalo je tudi v preteklosti. Dokler so redno čistili in vzdrževali kanale, kar so še do pred 20 leti počeli ročno, nismo imeli nobenih težav. Zadnja leta pa jih imamo, vsako leto večje,” je ugotavljala. Ko se je njena nevesta Senja po novembrskem neurju z otrokoma odpeljala od doma, je ostala ujeta v blatu. Zaradi vode, ki je prestopila bregove kanala, ni bilo videti ceste. Rešil jo je brat, tako da je avto s traktorjem izvlekel iz blata.

Malo naprej smo naleteli na Matjaža Mandaleniča, prav tako Izolana, ki si je prišel ogledat 5000 kvadratnih metrov kmetijskih površin, ki jih imajo Mandaleničevi v najemu od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Solata in zelje sta bila pod vodo, prav tako sosednje polje, na katerem so pred kratkim rasle bučke in feferoni znanega strunjanskega kmetovalca. “To je že letošnja tretja poplava. Preden so v Strunjanu uredili krožišče, pa za poplave še vedeli nismo, čeprav ima moja družina te površine v najemu vsaj že pol stoletja,” je pripomnil Mandalenič. Meni tudi, da bi morali vse kanale v Strunjanski dolini poglobiti.


Najbolj brano