Nove vreče so že pripravljene (video)

Na severnem Primorskem so imeli največ dela gasilci in pripadniki civilne zaščite v spodnji Vipavski dolini, kar nekaj intervencij se je nabralo tudi na Ajdovskem in Vipavskem. Hujše škode v stavbah ni bilo, a so razdelili kar precej vreč za zaščito pred naraslimi vodami. Na Idrijskem je preglavice povzročal veter, v Posočju pa je dan minil mirno. V štabih Civilne zaščite so se sinoči pripravljali na dolgo noč.

Vipava se je razlila zunaj območja običajnih poplav. Doslej 
hujše škode ni bilo, a kotel je poln do roba.  Foto: Leo Caharija
Vipava se je razlila zunaj območja običajnih poplav. Doslej hujše škode ni bilo, a kotel je poln do roba.  Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > “Pravkar smo dobili depešo iz Ljubljane. Opozarjajo nas, da so za jutri napovedane še hujše padavine kot danes,” nam je sinoči povedal poveljnik ajdovskega štaba civilne zaščite Igor Benko. S kolegi je bil v pripravljenosti. hiteli so nadomeščati vreče s peskom, ki so jih čez dan razdelili z občanom, da jih ne bi zmanjkalo za morebitne današnje intervencije. Z enim ušesom na najbolj kritičnih območjih, pri ljudeh, ki jim je voda popoldne ogrožala domove, z drugim pa pri vremenski napovedi, so bili tudi v drugih štabih civilne zaščite.

Učenci predčasno domov

Ko je Vipava začela naraščati, so v renški osnovni šoli organizirali predčasen odvoz otrok iz šole, preden so zaradi poplavljanja zaprli cesto med Renčami in Bukovico. “Ko smo videli, da Vipava narašča, smo ob 12. 30 začeli odvažati otroke. Civilna zaščita nas sproti obvešča o razmerah. Za jutri bomo videli, glede na vreme in vodostaj, kako bomo organizirali prevoze. Šola pa bo v vsakem primeru delovala,” je včeraj povedal ravnatelj renške osnovne šole Bogomir Furlan. Podobno so ravnali tudi na Osnovni šoli Dornberk. “Učenci so postajali nemirni in tudi nas je, seveda, skrbelo. Sklenili smo, da previdnost ni odveč. Tisto uro pouka pa bomo že nadomestili,” je pojasnila ravnateljica Dragica Vidmar. Vsi učenci so šolo zapustili po peti šolski uri, že prej pa so domov po interventni poti odpeljali otroke, doma iz Saksida. Glavna cesta do zaselka je bila namreč povsem poplavljena že dopoldne.

Običajna mera težav

Kot je še pojasnil Benko, so imeli s člani prostovoljnih gasilskih društev kar nekaj dela: “Ampak nič posebnega. Večinoma je šlo za manjše težave, nekako običajne za obdobje deževja in naraslih voda.” Meteorne vode so zalile stavbe v Vipavi, Dupljah, Potočah in v obrtni coni Batuje. V Ustjah je krajan z osebnim vozilom zapeljal v poplavljeno območje reke Vipave. Avtomobil, iz katerega se je voznik rešil sam, sta izvlekla gasilca GRC Ajdovščina. Zaprti sta bili lokalni cesti med Vipavo ter Zemonom in Mančami.

Nekoliko več dela so imeli v spodnjem delu doline. Svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Andrej Biaggio je pojasnil, da je bilo največ težav v Prvačini, Dornberku, Zaloščah in proti Gradišču.

Prekopali so nasip

Regionalna cesta med Dornberkom in Šempetrom je bila popoldne zaprta na dveh mestih. Za ves promet pa je zaprta tudi cesta iz Dornberka proti Gradišču, ki ob poplavah običajno služi kot dobrodošli obvoz. “Na cesto se je vsul precej velik zemeljski plaz,” je pojasnil Biaggio. Že dopoldne so imeli težave v Braniku, kjer je hitro narasla reka Branica. Zaledne vode so poplavile mehanično delavnico. “Ni se zgodilo prvič,” nam je povedal lastnik Egidij Švagelj.

Na terenu je bilo več ekip, na Goriškem je največje breme prevzelo Prostovoljno gasilsko društvo Dornberk. V Zaloščah, ob mostu čez Vipavo, so prekopali del nasipa ob reki, da je voda stekla stran od bližnjih hiš. “Upamo, da smo jih obvarovali ali jim vsaj kupili čas,” je pojasnil Biaggio.

Resnejših težav s poplavljenimi hišami niso imeli, čeprav so predvsem lastniki stavb, ki so imeli vodo v hiši ob poplavah v preteklih letih, užili novi delež strahu. “Danes ponoči bo gotovo prav vsako minuto nekdo dežural,” nam je povedal lastnik takšne hiše iz Prvačine. In dežurali bodo tudi v štabu CZ.

V Renčah največ zaprtih cest

Voda je, kot se zgodi ob vsakem večjem deževju, poplavila gostinski objekt ob krožišču pri vstopu v Renče. V okolici kraja so zaprli tudi več lokalnih cest. “Zaprli smo cesto Renče-Bukovica in cesto Renče-Miren čez Vrtoče ter nekaj lokalnih poti,” nam je sinoči pojasnil poveljnik štaba CZ v občini Renče-Vogrsko Rajko Lasič. Razdelili so tudi nekaj vreč s peskom.

Prav tako njihovi kolegi v Mirnu. Kot je pojasnil strokovni sodelavec za zaščito in reševanje v upravi občine Miren-Kostanjevica, Boštjan Frančeškin, so ljudje sami prihajali po vreče. “Imamo jih dovolj,” je zatrdil.

Včerajšnji dan je torej kljub obilici dela za gasilce in reševalce minil brez velike škodi. Veliko vprašanje pa je, kaj, če se uresniči vremenska napoved, prineseta današnji večer in noč.


Najbolj brano