Resna izziva za španska velikana

Žreb prvih izločilnih dvobojev lige prvakov in evropske lige je postregel z nekaterimi nadvse vznemirljivimi pari za nogometne privržence, ki bodo februarja in marca prišli na svoj račun.

Neymar (levo) bo s PSG-jem poskušal prekrižati načrte Realu in  
Ronaldu (desno), Barcelono in Lionela Messija (v sredini) pa čaka 
že preizkušen izločilni obračun s Chelseajem.
Neymar (levo) bo s PSG-jem poskušal prekrižati načrte Realu in Ronaldu (desno), Barcelono in Lionela Messija (v sredini) pa čaka že preizkušen izločilni obračun s Chelseajem. 

NYON > V zimskih večerih bodo (na toplem) pospremili obračune milijonarjev in zvezdnikov, ki se bodo podali v lov na novo bogastvo, športno in materialno. V dvobojih osmine finala lige prvakov (LP), kot vse kaže, ne bo slovenskih nogometašev, kar pa na zelenicah še ne izključuje slovenskega zastopstva, ki bo pač sodniško obarvano. Damir Skomina in kolegi bodo tako ali drugače krojili razvoj dogodkov. Morda tudi na papirnatem derbiju osmine finala med branilcem lovorike Realom in Paris Saint Germainom.

Zdaj ali nikoli, so pred sezono bržkone razmišljali privrženci francoskega kluba, potem ko so za nespodobno vsoto denarja v svoje vrste zvabili Neymarja in Kyliana Mbappeja. Oba naj bi bila ali pa sta še želji Reala. Pri Brazilcu gre bržkone le za domišljijo, vsaj dokler je v kraljevem klubu Cristiano Ronaldo. Neymar je ob milijonih denarnih razlogov zamenjal barve prav zato, da bi stopil iz sence Lionela Messija. Brazilskemu asu je to v prejšnji sezoni izvrstno uspelo v osmini finala elitnega klubskega tekmovanja, ko je Barcelona uprizorila zgodovinski zasuk prav proti PSG-ju.

Liga prvakov, osmina finala, 13. februar in 7. marec - Juventus : Tottenham, Basel : Manchester City; 14. feb. in 6. mar. - Porto : Liverpool, PSG : Real; 20. feb. in 14. mar. - Chelsea : Barcelona, Bayern : Bešiktaš; 21. feb. in 13. mar. - Sevilla : Manchester United, Šahtar : Roma.

Katarski šejki so potem ubrali preverjeno športno taktiko premožnih. Če tekmeca ne moreš premagati, mu vzemi udarna topništva. Barceloni so speljali Neymarja, francoskemu prvaku Monacu pa Mbappeja. S tem so šefa evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina pravzaprav prisilili, da je sprožil preiskavo o kršenju finančnih okvirjev UEFA, pred trenerja Unaia Emeryja pa naložili rezultatski imperativ. Osvojitev domačih lovorik je tako rekoč samoumevna, a vodilni v klubu želijo videti povrnitev vložka v elitnem klubskem tekmovanju, kjer je bil mejnik PSG-ja v katarskem obdobju četrtfinale.

V letošnji sezoni je najnižja letvica postavljena vsaj eno, nemara pa kar dve stopnički višje, četudi je ovira v osmini finala dvakratni zaporedni zmagovalec LP. Kraljevi klub, ki ga sicer vodi Francoz Zinedine Zidane, bo mimogrede ta teden poskušal še obogatiti svojo zbirko mednarodnih lovorik na svetovnem klubskem prvenstvu. Končna zmaga v LP pa je vendarle neprimerljiva. Real kot absolutni rekorder jih ima dvanajst, PSG še nobene.

Verbič proti Oblaku

V šestnajstini finala evropske lige se obeta tudi slovenski obračun. Benjamin Verbič bo s Köbenhavnom 15. in 22. februarja izzval madridski Atletico Jana Oblaka. K Napoliju se bo odpravil Kevin Kampl z Leipzigom. Oba kluba sta se jeseni merila v skupinskem delu lige prvakov. Še en italijansko-nemški dvoboj bo imel slovenski pridih. Atalanta Josipa Iličića in Jasmina Kurtića se bo merila z Borussio Dortmund. Zenit St. Peterburg Mihe Mevlje pa čaka še en obračun z jesenskim udeležencem lige prvakov, Celticom iz Glasgowa.

Na slavje v elitnem klubskem tekmovanju imajo še dokaj sveže spomine pri Barceloni in Chelseaju. Katalonci so peto lovoriko dvignili leta 2015, Londončani svojo edino v sezoni 2011/12, ko jih je vodil Italijan Roberto di Matteo. Antonio Conte bo poskušal ponoviti podvig rojaka, čeprav se v LP za razliko od državnih prvenstev Italije in Anglije doslej ni proslavil. Je pa zato lani na klopi italijanske reprezentance v osmini finala evropskega prvenstva onemogočil in izločil branilce naslova iz Španije.

V LP bo imel Conte tokrat opravka še z Lionelom Messijem na igrišču in Ernestom Valverdejem, ki je trenerski novinec pri Barceloni. V primeru Pepa Guardiole prej in Luisa Enriqueja potem to ni bila nikakršna ovira, da s katalonskim klubom že v prvi sezoni ne bi osvojila vse možne lovorike, vključno z LP.


Najbolj brano