Obžagali so najdebelejšo lipo

Čeprav so domačini želeli, da bi lipo pri cerkvi sv. Helene v Zagorju posekali, so jo pred dnevi le temeljito obrezali, ji odstranili vrhove, veje pa povezali. Najdebelejša lipa na Pivškem je namreč naravna vrednota državnega pomena. Je pa v dokaj slabem stanju, saj je njeno deblo votlo in ima veliko razpoko.

Lipo v Zagorju so temeljito obrezali, njene veje pa povezali. Foto: Helena Race
Lipo v Zagorju so temeljito obrezali, njene veje pa povezali. Foto: Helena Race

ZAGORJE > Koliko je stara lipa pri cerkvi v Zagorju, ni znano. Zagotovo pa ima več sto let in je najdebelejša na Pivškem. Ker raste zelo blizu cerkve, sta jo vaška skupnost in gradbeni odbor župnije Zagorje želela požagati. Korenine naj bi namreč bile krive za razpoke na cerkvi.

A lipa v Zagorju je naravna vrednota državnega pomena in z obsegom 625 centimetrov eno najdebelejših dreves na Primorskem.

“Lipa v Zagorju resnično raste na zelo neugodnem mestu, tik ob cerkvi in ob zelo prometni cesti. A glavni krivec za stanje cerkve ne more biti edino lipa. Na povešanje objekta namreč lahko vpliva več dejavnikov: večkratno nasutje dvoriščnega prostora, tresljaji zaradi intenzivnega prometa, nepravilno odvodnjavanje in slabo izvedene dozidave cerkve,” je povedal David Fučka z novogoriškega zavoda za varstvo narave. Tako je povzel poročilo po pregledu okolice cerkve z georadarjem, ki je razkril, kje vse so razporejene korenine lipe.

Pregledali so tudi drevo, ki ga je močno poškodoval žled leta 2014. V zadnjih letih je lipa naredila mnoge poganjke in gosto krošnjo, grozilo pa je, da se bo več njenih vej odlomilo. Deblo je namreč votlo in ima veliko razpoko. Novembra je zato zavod za varstvo narave pri podjetju Tisa iz Ljubljane naročil sanacijo drevesa. Odstranili so vrhove lipe, drevo razbremenili, veje v krošnji pa povezali.


Najbolj brano