Fetch the Vibe: “Ambasada Gavioli nepreklicno zapira vrata”

“Ambasada Gavioli dokončno in nepreklicno zapira vrata,” je danes potrdil kolektiv Fetch the Vibe, ki je ustvarjal program v izolskem klubu zadnjih osem let. Do 15. januarja morajo izprazniti prostore.

Najemniki Ambasade Gavioli zatrjujejo, da izolski klub dokončno zapira vrata. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Najemniki Ambasade Gavioli zatrjujejo, da izolski klub dokončno zapira vrata. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > “Že poleti smo se odločili, da Ambasado Gavioli zapremo, saj je prinašala izgubo. Kmalu zatem so nas iz Mercatorja obvestili da so nepremičnino prodali,” je na novinarski konferenci povedal Edis Bečić. Kupila jo je družba Elektro Turnšek nepremičnine, kjer so napovedali, da ne bodo nadaljevali dejavnosti ali oddajali prostora za organizacijo zabav. So pa najemnika pozvali, da izprazni prostor do 15. januarja. “Večina inventarja bo končala na deponiji,” je dodal Bečić.

S tem se končuje zgodba ene največjih glasbenih ikon v zadnjih 20 letih v Sloveniji. “Zelo malo je klubov, ki toliko časa živijo in pustijo takšen pečat, kot ga je Ambasada Gavioli,” je ocenil Gregor Zalokar, piariovec in publicist. “Klub je nastal leta 1995, v povsem drugačnih razmerah. Trg je danes zasičen in uničen, DJ-ji so postali zelo dragi, obiskovalci pa ne napolnijo prostora s tako veliko zmogljivostjo,” je pojasnil Marjan Lopuh, glasbeni agent. Ambasada Gavioli lahko sprejme 2300 obiskovalcev, letos jih je od januarja do junija v povprečju prišlo 400 do 500. “Poleg tega v osmih letih nismo bili deležni nobene podpore lokalne skupnosti,” je dodal Bečić. Občina bi jih lahko, na primer, oprostila plačila zapore ceste, v klubu bi lahko organizirali lokalne ali regionalne prireditve, razmišlja.

V Ambasadi Gavioli danes gostijo zabavo ob 22. obletnici. Napovedali so, da bo kot glavni gost še zadnjič v klubu nastopil ameriški DJ in producent Erick Morillo.

Že popoldan pa so ob dnevu odprtih vrat na ogled postavili izbrane plakate in letake ter omogočili radovednežem, da si ogledajo pravljični ambient, ki ga je oblikoval priznani arhitekt Gianni Gavioli.

Zadnjo zabavo z gosti presenečenja napovedujejo za 1. januarja.

“A saj v Izoli niti nočejo prireditev,” ugotavlja Lopuh, pri čemer spomni na pritožbe na račun koncertov v Hangar baru, Simonovem zalivu, pod Belvederjem ... “Problem je v mentaliteti lokalne skupnosti,” je prepričan Zalokar. Ob tem je postregel s primerom hrvaških Splita in Paga, kjer da v elektronski glasbi vidijo priložnost, se zavedajo, kaj prinaša tovrstna industrija, zato so jo vključili v strategijo turizma. V slovenski Istri, ugotavlja, pa ni opaziti, da bi lokalne skupnosti sploh imele kakšno turistično strategijo.


Najbolj brano