Alkohol in droga ne sodita za volan

“Vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola ali drog, ne ogrožajo samo lastne varnosti, temveč tudi varnost vseh drugih udeležencev v prometu. Kot družba moramo storiti korak naprej in postati zrelejši - ko se ne bomo več pogovarjali in prepričevali, da je noro sesti za volan, če smo pod vplivom alkohola ali drog, temveč mora to postati družbeno nesprejemljivo,” je včeraj opozoril direktor agencije za varnost prometa Igor Velov.

Marko Verdenik, Igor Velov in Ivan Kapun (z leve) so včeraj 
ponovno opozorili na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola 
in prepovedanih drog.
Marko Verdenik, Igor Velov in Ivan Kapun (z leve) so včeraj ponovno opozorili na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog.  

LJUBLJANA > Alkohol na slovenskih cestah botruje vsaki tretji nesreči s smrtnim izidom. Skrb pa vzbujajo tudi podatki o uporabi drog med slovenskimi vozniki. Po lanski raziskavi agencije za varnost prometa je eden od treh vprašanih že užival prepovedane droge, osem odstotkov vprašanih pa je pod vplivom drog že sedlo za volan.

Tudi v letošnjem decembru v sodelovanju agencije za varnost prometa, policije in nevladnih organizacij potekajo številne aktivnosti o škodljivih učinkih alkohola in prepovedanih drog v prometu. Policisti bodo dogajanje poostreno spremljali med 11. in 24. decembrom, kar ne pomeni, da v ostalih dneh ne bodo pozorni na tovrstne prekrške.

“Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu,” je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na generalni policijski upravi.

Policisti bodo tako tudi preverjali, v katerih lokalih so kršitelji, ki bodo med nadzorom napihali preveč ali bili udeleženi v prometnih nesrečah, uživali alkoholne pijače. V zadnjih dveh letih se namreč število pijanih voznikov spet povečuje, prav tako se povečuje delež uporabe drog pri voznikih. Najbolj tragično pa je, da se je spet povečal delež umrlih v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili pijani vozniki.

Lani je na slovenskih cestah v nesrečah, ki so jih povzročili pijani vozniki, umrlo 41 ljudi, 175 se jih je hudo poškodovalo, 834 pa laže. Zaradi povzročiteljev, ki so bili pod vplivom drog ali psihoaktivnih snovi, pa je lani v nesrečah umrlo enajst ljudi, 44 jih je utrpelo hude poškodbe, 68 pa lažje. Letos je, kot je pojasnil Kapun, pod vplivom drog povzročilo nesrečo 56 udeležencev, večina jih je bila v starostni skupini od 34 do 44 let, 45 je bilo voznikov avtov. Umrlo je pet udeležencev, ki so bili pod vplivom drog.

Letos so policisti odredili 2276 strokovnih pregledov za droge, od katerih je bilo 200 pozitivnih, 624 udeležencev pa je strokovni pregled odklonilo. Agencija za varnost prometa je tudi letos kupila dodatnih tisoč hitrih testov za droge, s katerimi lahko policisti zelo hitro ugotovijo morebitno navzočnost droge v telesu. Večjo problematiko vožnje pod vplivom drog in alkohola pa, kot pravi Marko Verdenik iz združenja Drogart, ugotavljajo med terenskim delom predvsem v krajih, kjer je manjša ponudba alternativnih možnosti prevoza.


Najbolj brano