Poslabšanje v zimskem slogu

Začetek letošnje meteorološke zime je - v primerjavi z vremenskim dogajanjem v minulih letih - res poseben. V zadnjih tednih smo beležili za ta čas nizke temperature, gore so že povečini bogato obložene s snegom in snežinke so se občasno prikazale tudi ponekod v nižjih predelih. Vsekakor zimski začetek, ki ga že mnogo let ne pomnimo.

Nad večjim delom Evrope se je v preteklih dneh okrepil 
anticiklon.
Nad večjim delom Evrope se je v preteklih dneh okrepil anticiklon. 

PRIMORSKA > Temperature so se od 26. novembra do zadnjih dni vseskozi zadrževale pod dolgoletnim povprečjem. Radiosonda iz Rivolta je v tem obdobju na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila najnižjo temperaturo -4,5 stopinje Celzija, kar je pet stopinj manj od dolgoletnega povprečja, ničta izoterma pa se je spustila (v prostem ozračju) do nadmorske višine 537 metrov. Nazadnje je bil nad nami zrak tako mrzel ob koncu januarja.

Prihaja vlažen morski zrak polarnega izvora

Včeraj se je sicer ozračje pod okriljem nekajdnevnega anticiklona zlasti v višjih slojih nekoliko segrelo, toda pozornost odslej lahko že posvetimo novemu poslabšanju v zimskem slogu, ki bo od jutri zajelo naše kraje. Gre za globoko višinsko dolino z zalogajem mrzlega polarnega zraka, ki je nastala nad skrajnim evropskim severom, kjer se je poglabljal vlažen morski zrak polarnega izvora. Višinska dolina se je ob vzponu anticiklona nad Grenlandijo včeraj začela spuščati proti Sredozemlju.

V noči na soboto se bo meja sneženja spuščala

Poslabšanje bo, kot se pri nas pogosto dogaja, potekalo v dveh delih. Ob jutrišnjem nastanku globokega prizemnega zavetrnega ciklona na južni strani Alp bodo najprej zapihali okrepljeni južni vetrovi in se bodo pojavljale zmerne do močne padavine. Vmes bodo možne tudi nevihte. V gorah bo vseskozi snežilo, medtem ko bo v nižinah deževalo in bo prehodno topleje. Ponoči, ko bo hladnejši zrak dosegel naše kraje, bo zapihala burja, meja sneženja pa se bo začela spuščati.

V drugi polovici noči in v soboto zjutraj se bo dež, kot kaže, spremenil v sneg tudi marsikje v nižinah ter povečini na Kraški planoti. Ni izključeno tudi, da se bo dež, mešan s snegom, v soboto zjutraj lahko prehodno prikazal tudi ponekod ob morju. Da se to zgodi sta običajno potrebna dva dejavnika: dovolj velika ohladitev in jakost padavin. Po zadnjih napovedih kaže, da bo tako. A treba je omeniti, da se lahko tudi ob manjši spremembi pozicije ali pomikanja prizemnega ciklona marsikaj spremeni in da je meja sneženja pri nas mnogo bolj labilna, kot se dogaja, denimo, v notranjosti države.

V soboto popoldne izboljšanje

Kakorkoli že, kaže, da bodo padavine, tudi z morebitnimi občasnimi premori, ponekod trajale vse do opoldanskih ur. Njihovo možnost povečuje pričakovani dotok zelo mrzlega zraka v najvišjih slojih ozračja. Najhladnejše višinsko jedro polarnega zraka z okrog -34 stopinjami Celzija na višini 5500 metrov bo naše kraje predvidoma doseglo sredi dneva. V popoldanskih urah se bo nato vreme izboljšalo, temperatura pa se bo še spuščala. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju bo padla do -7 ali -8 stopinj Celzija. Letos je bilo hladneje le v prvi polovici januarja. Sobotne popoldanske ure in noč na nedeljo bodo za ta čas zelo mrzle. Živo srebro se bo povsod spustilo pod ničlo, občutek mraza pa bo prehodno povečevala burja.

V ponedeljek novo poslabšanje

V nedeljo se bo vreme prehodno izboljšalo, a še vedno bo mrzlo in sprva še nekoliko vetrovno. V ponedeljek bo znotraj višinske doline od zahoda dosegel naše kraje nov globok prizemni ciklon in vreme se bo spet poslabšalo. Kot kaže po zdajšnjih napovedih, bo sprva lahko prehodno snežilo tudi ponekod v nižjih predelih, nato pa naj bi se ozračje nekoliko segrelo in naj bi se meja sneženja postopno višala. Gre vsekakor za vremensko dogajanje, ki še ni jasno določeno in še dopušča presenečenja. V gorah se bo snežna odeja v prihodnjih dneh še občutno odebelila.


Najbolj brano