Vroča juha

Upokojenci so potrpežljivi ljudje. Povprečna vrednost pokojnine se je v primerjavi s povprečno neto plačo od leta 2000 znižala za več kot 13 odstotkov. Do lani je povprečna pokojnina padla na vsega 54,9 odstotka neto plače. Pa upokojencev zaradi tega še nismo videli s transparenti pred vlado. Če lahko zahteva javni sektor, lahko zahtevajo tudi oni, (šele) zdaj pravi predsednik ZDUS Janez Sušnik.

V bran upokojencem se je pol leta pred volitvami postavila stranka Desus. Ne gre spregledati, da je bila ta stranka v vladi vsa leta, ko je realna vrednost pokojnin lezla navzdol, rešitve, ki jih ponuja zdaj, pa se nanašajo na mandat prihodnje vlade.

Zahteva stranke Desus gotovo ni presenetila nikogar. Gre za predvolilni bonbonček, menijo koalicijski partnerji, ob tem pa pozabljajo, da se je snežena kepa zahtev začela valiti tisti hip, ko so ministri stranke SMC podlegli zahtevam zdravnikov. V upokojencih ima vlada celo zaveznike. Sušnik ne skriva, da si o “preobilnem” javnem sektorju, ki kot po tekočem traku napoveduje stavke, misli svoje.

Kleč je v tem, da visoka gospodarska rast ni posledica reform in boljšega delovanja države, pač pa zunanjih dejavnikov. Na to je nedavno opozoril fiskalni svet, ki ga je država ustanovila, da bi bdel nad izvajanjem fiskalnega pravila; torej nad tem, da Slovenija ob novi krizi ne bi padla še globlje, kot je že bila. Naš gospodarski razcvet sloni na nizkih obrestnih merah za kredite, ki jih je najela država, in na dobri gospodarski kondiciji trgov, kamor izvažamo. Oboje se lahko spremeni čez noč.

Iluzorno je bilo pričakovati, da bodo ostale skupine javnih uslužbencev kar tiho po tistem, ko je vlada eni skupini dala več. Še več: pri sanaciji izgub bolnišnic bo ponekod celo nagrajevala vodstva, ki so povzročila minus.

To vročo juho je skuhala vlada sama. Ker svojega mandata ni izkoristila, da bi nas z reformami pripravila na prihodnost, pa jo bomo - ne da bi se ohladila - morali požreti mi.


Preberite še


Najbolj brano