Vsak teden tisoč kazni zaradi vinjet

Nove vinjete kovinsko modre barve so že nekaj dni v prodaji, lastnikom vozil, ki imajo nameščene letne oranžne vinjete za letošnje leto pa se z nakupom ne mudi, saj veljajo do konca januarja 2018. Po podatkih Darsa je bila prodaja vinjet letos večja, število kazni zaradi neuporabe ali napačne uporabe pa ostaja približno enako: giblje se okoli tisoč na teden.

 Foto: Dars
Foto: Dars

LJUBLJANA >Način plačevanja cestnine za osebna vozila za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah bo verjetno še nekaj let enak kot doslej, torej z nakupom vinjet. Elektronsko cestninjenje bo namreč Dars sprva uvedel le za težka vozila.

Cena vinjet je že nekaj let nespremenjena. Kot ugotavljajo na Darsu, je bila prodaja vinjet z letošnjo letnico v prvih desetih mesecih boljša od lanske, izjema so bile le tedenske vinjete za motorje.

Kaj pa, če se kljub vsemu zgodi, da uporabnik pomotoma nalepi vinjeto na zatemnjeno mesto ali jo med postopkom lepljenja zmečka oziroma poškoduje? V takšnih primerih naj je nikar ne odstrani, pač pa naj pokliče v cestninski uporabniški center (080/15-03 ali +386/1/518-83-64), kjer bodo svetovali glede nadaljnjih postopkov in možnostih rešitvah zapleta. Takšne reklamacije so možne v 30 dneh od nakupa vinjete.

Letnih vinjet za osebna vozila so prodali pet odstotkov več kot v primerjalnem obdobju lani (815.962), za kombije za sedem odstotkov več (50.776). Za osem odstotkov je bila večja tudi prodaja mesečnih vinjet za osebna vozila (prodali so jih nekaj več kot 1,37 milijona), za dvajset odstotkov, na 56.561, pa se je povečala tudi prodaja mesečnih vinjet za kombije.

Tedenskih vinjet za avte so prodali več kot 4,1 milijona oziroma štiri odstotke več kot lani, za desetino več, 235.031, pa so prodali tedenskih vinjet za kombije.

Cestninski nadzorniki so v prvih desetih mesecih izdali 49.599 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, kar je približno tisoč na teden. Število ne odstopa od lanskega, višina predpisane globe pa sega od 300 do 800 evrov. Na mestu prekrška praviloma izrečejo najnižjo kazen, to je 300 evrov, uporabnik pa mora kupiti tudi vinjeto. Kazni ne debelijo prihodka Darsa, saj se v celoti stekajo v državni proračun. Ob plačilu “polovičke” to nanese približno 7,5 milijona evrov.

Na Darsu svetujejo, naj ljudje letno vinjeto kupujejo na pooblaščenih prodajnih mestih, račun in spodnji del vinjete pa naj shranijo. Pred namestitvijo vinjet naj uporabniki natančno preberejo navodila za lepljenje, stare pa naj odstranijo. Vinjeta je, kot opozarjajo, veljavna le, če je pravilno nameščena. “Če pred namestitvijo vinjeto poškodujete, jo nalepite nazaj na folijo in zamenjajte na prodajnem mestu. V tem primeru se napis neveljavno še ni pokazal. Neveljavnih vinjet ni mogoče zamenjati,” še opozarjajo na Darsu.


Najbolj brano