Sanja finale proti Sloveniji

Ob kopici klubskih lovorik v dresu portugalske Benfice, japonske Nagoje in španskega Interja 32-letni Portugalec Ricardinho še vedno čaka na prvo lovoriko v državnem dresu. Upa, da bi zmagovalni pokal lahko dvignil sredi februarja v Ljubljani.

Ricardinho Foto: Simon Maljevac
Ricardinho Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Ko neodbojno žogo v noge dobi Ricardinho, lahko ljubitelji atraktivnega dvoranskega nogometa le ugibajo, s kakšno vragolijo jim bo postregel. Portugalec že več kot desetletje navdušuje s preigravanji, mojstrskimi streli in pomembnimi zadetki, s katerimi skuša svojo izbrano vrsto na vsakem velikem tekmovanju popeljati čim više. “Za člansko portugalsko reprezentanco sem prvič zaigral že pri 17 letih, a sem na igrišču prebil malo časa. Bil sem še vihrav in sem za selektorjev okus veliko preveč preigraval. Zdaj je drugače. Ne bom rekel, da sem star, sem pa zagotovo bolj izkušen,” se je začetkov na veliki sceni ob obisku slovenske prestolnice spomnil štirikratni zmagovalec izbora za najboljšega igralca futsala na svetu. Sinoči je proti Sloveniji odigral 150. tekmo v portugalskem dresu, danes pa bo še 151.

> Se dobro počutite v Sloveniji?

“Ker sem s svojim klubom Inter Movistar v zadnjih dveh sezonah v kvalifikacijah za ligo prvakov igral v Sloveniji, se tu počutim skoraj kot doma (smeh). Gre za okolje, ki ima zelo rado futsal, kar me navdušuje. V takšnem vzdušju je vedno lepo igrati. Verjamem, da bo tudi znotraj naše reprezentance med evropskim prvenstvom veliko dobre volje, saj bomo v tem primeru laže napadali najvišja mesta.”

> Od kod dobivate navdih za svoje mojstrske poteze med tekmami?

“Večino zadev preizkusim na treningih, a nikoli ne veš, kdaj ti bo to lahko uspelo na tekmi. Ujeti moraš pravi trenutek, veliko je odvisno tudi od nasprotnega igralca, ki te pokriva. Pozoren moraš biti na njegove gibe in ga skušati prelisičiti. Na tekmah proti Sloveniji me je vedno tesno pokrival kapetan Igor Osredkar in v takih primerih moraš poskusiti nekaj novega.”

> V Ljubljani boste verjetno odkrito napadli naslov evropskega prvaka?

“S takšnim načrtom gremo na vsako veliko tekmovanje. To je pritisk, a smo ga na nek način veseli, saj pomeni, da ljudje prepoznajo naš talent. Naredili bomo vse, da nam uspe. Zelo si želim, da bi se v velikem finalu v polnih Stožicah pomerili prav proti Sloveniji!”

> Torej lahko tudi slovenska izbrana vrsta pomeša štrene najboljšim?

“Vsekakor. Gre za moštvo, ki iz leta v leto napreduje. Trenutno ima odlično generacijo. Tu so Kristjan Čujec, Igor Osredkar, Alen Fetić ter še trije - štirje fanti, obenem pa so tudi slovenski vratarji na vrhunski ravni. Ekipa je kakovostna in dobro vodena. Na zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo so zelo namučili Španijo. Igranje na domačem terenu je zagotovo velika prednost.”


Najbolj brano