Občina Hrpelje-Kozina nagrajena za promocijo branja

“Naziv Branju prijazna občina nam pomeni potrditev, da ima vse, kar dodatno vlagamo v to področje, velik pomen za kulturo branja na našem območju,” je ob podelitvi tega certifikata 18 občinam povedala Saša Likavec Svetelšek, županja občine Hrpelje-Kozina, edine prejemnice tega naziva s Primorske.

Certifikat Branju prijazna občina je za občino Hrpelje-Kozina 
prevzela županja  Saša Likavec Svetelšek (peta z leve).  Foto: STA
Certifikat Branju prijazna občina je za občino Hrpelje-Kozina prevzela županja Saša Likavec Svetelšek (peta z leve).  Foto: STA

HRPELJE, KOZINA > Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije so s podporo kulturnega ministrstva podelile ta naziv občinam, ki s svojimi dobrimi praksami dajejo zgled za spodbujanje bralne pismenosti in bralne kulture.

Županja Saša Likavec Svetelšek na vprašanje zakaj, meni, da je komisija izbrala Občino Hrpelje-Kozina pojasnjuje, da se v njihovi občini trudijo pripravljati čim več prireditev, vezanih na knjige, od predstavitev knjig do razstav in podobnega. “Naziv Branju prijazna občina nam pomeni potrditev, da ima vse, kar dodatno vlagamo v to področje, velik pomen za kulturo branja na našem območju. Branje knjig in udejstvovanje v kulturi nasploh je preprosto preveč pomembno, da bi ga pustili ob strani, tako za vzgojo in razvoj otroka ter mladostnika kot za širjenje obzorij odraslega. Vsaka knjiga, ki nastane pri nas, je enkratna stvaritev. Je dediščina, ki nastaja in nas dela posebne. To je bogastvo našega prostora,” je še dodala županja.

Direktorica Kosovelove knjižnice Sežana Magdalena Svetina Terčon pa je izpostavila: “Po naših informacijah se nekatere knjižnice niso strinjale, da občine spodbujanje bralne kulture peljejo tudi ločeno od knjižnic, vendar pa imamo v naši knjižnici do tega pozitivno mnenje, saj v tem vidimo možnosti, da se več občanov zanima za branje knjig in zato za vpis in aktivno članstvo v knjižnici.”

Po besedah predsednice Združenja splošnih knjižnic Vesne Horžen so certifikate podelili lokalnim skupnostim, ki knjige in branje umeščajo visoko na lestvico svojih vrednot. Občine imajo na splošno do knjižnic in branja pozitiven odnos, kar se ne kaže le v financiranju knjižnic in podpori njihove dejavnosti, temveč tudi z drugimi aktivnostmi ter procesi za spodbujanje branja, je še poudarila.

Kulturni minister Tone Peršak pa je prepričan, da je Slovenija še vedno branju prijazna država, čeprav raziskave kažejo, da se število tistih, ki berejo oziroma kupujejo knjige, zmanjšuje. “Vendar smo še vedno med državami, kjer ljudje sorazmerno veliko berejo, kar je glede na tradicijo razumljivo. Je pa zaskrbljujoče branje pri mladih, ki raje kot po knjigi posežejo po novih tehnologijah in medijih,” je izpostavil minister.

Nazive Branju prijazna občina sta prejeli mestni občini Ljubljana in Kranj ter občine Črna na Koroškem, Hrastnik, Hrpelje - Kozina, Ivančna Gorica, Kamnik, Krško, Prevalje, Radovljica, Slovenske Konjice, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče, Trzin, Tržič in Žalec.


Najbolj brano