Bombe je skril v čokolado in majonezo

V soboto popoldne so policisti na mejnem prehodu Gruškovje zasegli 36 ročnih bomb, osem pištol, tri avtomatske puške, več streliva ... Prepovedani tovor so odkrili v prtljagi 25-letnega državljana Bosne in Hercegovine, potnika na avtobusu, ki je peljal iz Sarajeva na Švedsko. Dežurni preiskovalni sodnik ptujskega sodišča je osumljenega v ponedeljek poslal v pripor.

Mladi državljan BIH je tihotapil skupno 36 ročnih bomb,  
sedem pištol, tri avtomatske puške, tromblonski mini in več 
sto nabojev različnih kalibrov.  Foto: PU Maribor
Mladi državljan BIH je tihotapil skupno 36 ročnih bomb, sedem pištol, tri avtomatske puške, tromblonski mini in več sto nabojev različnih kalibrov.  Foto: PU Maribor

GRUŠKOVJE, MARIBOR > Policisti s postaje mejne policije Gruškovje so v soboto popoldne najprej preverili potne liste potnikov na avtobusu danske registracije, ki je bil iz Sarajeva namenjen na Švedsko. Po kontroli potnih listov so z rentgenom pregledali še njihovo osebno prtljago.

Med pregledom prtljage 25-letnega državljana BiH, ki je bil iz Banja Luke namenjen v Göteborg, so v dveh večjih črnih torbah odkrili eksplozivna telesa, pištole in naboje. Preiskavo so nato prevzeli mariborski kriminalisti. Skupno so našteli 36 ročnih bomb, 35 bomb M75 in eno bombo M52, v torbah je bilo še sedem pištol različnih kalibrov in 198 nabojev. Andrej Kolbl, pomočnik vodje mariborskih kriminalistov, je včeraj pojasnil, da so bile bombe skrite v večjih plastičnih posodah. Potopljene so bile v majonezo in čokolado.

Kasneje se je izkazalo, da je imel 25-letnik s seboj še eno torbo, ki pa jo je pustil pred avtobusom, najbrž se je ustrašil nadzora. Voznik avtobusa jo je odnesel v bližnji koš za smeti. V torbi so bile še tri avtomatske puške, pištola, tromblonski mini, osem nabojnikov, tri lesena kopita za puško, cev orožja in še 208 nabojev različnih kalibrov.

Na mejni prehod Gruškovje so v soboto prišli tudi bombni tehniki specialne policijske enote, ki so poskrbeli za varnost ljudi. Kriminalisti so državljana BiH pridržali in v ponedeljek s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku ptujskega okrožnega sodišča. Sodnik je za osumljenega odredil pripor. Mariborski kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in sodelujejo z varnostnimi organi iz BiH, Hrvaške, Danske in Švedske.

“Slovenija leži na tako imenovani balkanski tihotapski poti, kar pomeni, da večina orožja, ki prihaja z območja držav zahodnega Balkana proti Evropi, tranzitira Slovenijo,” je včeraj povedal Robi Ribič iz uprave kriminalistične policije. Pojasnil je še, da je boj proti tihotapljenju ilegalnega orožja ena od evropskih prioritet. Dodal je, da so slovenski policisti vključeni v več delovnih skupin na področju omejevanja in preprečevanja trgovine z orožjem.

Orožje je v večini primerov namenjeno organiziranim kriminalnim združbam. Predvidevajo, da je bilo tako tudi v tem primeru, kam konkretno je bilo orožje namenjeno, pa še ugotavljajo. Preiskujejo v več smereh, možnosti, da bi bilo orožje namenjeno terorističnim napadom, še niso povsem izključili.

Sobotni zaseg je eden večjih v zadnjem času na slovenskih mejnih prehodih. Največji dosedanji zaseg orožja je bil zaseg 52 ročnih granat, je še dodal Ribič.


Najbolj brano