Grehi in odpustki

Če ste med tistimi, ki so v zadnjem času oddajali svoje stanovanje ali sobe na črno, ste, vsaj nekateri, zdaj pred dilemo: ali dejavnost urediti, kot zahtevajo zakoni, plačati davek in mirno spati ali pa nadaljevati z oddajanjem na črno upajoč, da vas inšpektorji ne bodo ujeli. Če vam seveda medtem že niso na sledi ... V Fursu trdijo, da so pridobili podatke o zavezancih, ki so dosegali dohodke z oddajo nepremičnin za turistični najem, tudi prek spletnih portalov, kot sta Airbnb ali Booking. Seveda na njihovem seznamu ni vseh in tudi podatkov za vsa leta nimajo, a kako naj črni sobodajalec ve, da njegovega imena (še) ni na seznamu?!

Furs bi lahko na podlagi podatkov, ki so jih zbrali, že zdaj mirno izdal odločbe, odmeril davek in zaračunal še kazni vsem, ki turistom nepremičnine oddajajo na črno. A tega še ne bodo storili. Sobodajalcem so dali možnost samoprijave do konca januarja prihodnje leto. Plačali bodo malce več davka, a se bodo izognili kazni. Furs ima pri tem svojo računico. Ker ne razkrivajo, od kod so dobili podatke, in tudi ne, za katera leta, si lahko res obetajo, da se bodo samoprijavili tudi tisti, za katere še ne vedo ali ne vedo za celotno obdobje, ko so oddajali, ne da bi bili registrirani za to in ne da bi plačevali davek. Vsaj nekateri od tistih, ki so doslej tvegali, zdaj morda ne bodo hoteli, da jih črv dvoma še bolj najeda. Pomisleke, da morda blefirajo, na Fursu zavračajo. Pravijo, da bo to jasno že konec januarja, ko bodo izdali tudi kakšno odločbo na podlagi svojih podatkov in ne zgolj odločb za tiste, ki se bodo samoprijavili.

Strah zaradi kazni bo pri preganjanju črnega sobodajalskega posla gotovo odigral svoj del vloge. A naj svoje, s poenostavitvami poslovanja za to vedno večjo skupino zavezancev, opravi tudi država. Naj jih odreši pridobivanja kupa soglasij in birokratskih opravil. To, da jim podatkov o gostih zdaj ni več treba pošiljati na tri naslove, ampak samo na enega, je - enostavno - premalo.


Preberite še


Najbolj brano